"Африканська чума закриває кордони"

Інна ОМЕЛЯНЧУК
3 жовтня 2013

Тимчасово призупинено рух автомобільного транспорту в місцевих пунктах пропуску через державний кордон з Білоруссю та Росією до особливого розпорядження. Причина — африканська чума свиней, що поширюється в цих країнах.

— Рівненщина має близько 200 кілометрів кордону з Білоруссю, тому для нас ці питання надзвичайно важливі, — каже перший заступник голови облдержадміністрації голова обласної протиепізоотичної комісії Анатолій Юхименко. — Тут потрібні чіткі, скоординовані та професійні дії відповідних служб. Тож місцеві пункти пропуску Переброди та Вичівка закрито, а на двох міжнародних — у Городищі та Прикладниках — працюють дезінфектори, там встановлено дезінфекційні бар’єри. Громадян і транспорт під час перетину кордону з боку Білорусі ретельно перевіряють, вилучають та знищують продукти тваринництва. Посилився контроль і за ввезенням продуктів тваринництва з інших регіонів. Просимо людей з розумінням поставитися до цих вимушених заходів: береженого, кажуть, і Бог береже.

До слова, Мінсільгосппрод Білорусі ввів обмеження на утримання свиней у приватних господарствах: тепер у радіусі не менш як 5 кілометрів від промислових комплексів селянам, зокрема індивідуальним підприємцям, утримання свиней заборонено. У Білорусі є 105 промислових свинокомплексів, такі підприємства має кожна область.

Тим часом прес-служба Північного регіонального управління Держприкордонслужби України повідомляє про закриття пунктів пропуску Деревини, Іллівка, Добрянка, Кам’янка (Чернігівщина), Переброди, Вичівка (Рівненщина), Гур, Гута (Волинь). Натомість, за тим самим повідомленням, українсько-російський кордон можна перетнути у пунктах пропуску Грем’яче, Миколаївка, Сеньківка, а українсько-білоруський — у пунктах Сеньківка, Нові Яриловичі, Славутич, Вільча, Виступовичі, Майдан Копищанський, Городище, Прикладники, Дольськ, Самари, Доманове, Піща, Тулемець.

Африканська чума свиней — вірусна хвороба, яка людині загрози не становить.    



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua