"Аграріям бракує пального і коштів"

Віталій ЧЕПІЖКО
3 квiтня 2014

Не всі аграрії запаслися достатньою кількістю пального. Нині для них саме брак коштів є ключовою проблемою, над розв’язанням якої, на думку експертів, необхідно зосередитися уряду. Селяни повинні своєчасно вносити в грунт зерно, міндобрива, але в умовах подорожчання пально-мастильних ресурсів їм не вистачає фінансових ресурсів.

Як констатує директор ТОВ «Консалтингова група А-95 Сергій Куюн, на жаль, хороших новин нафтотрейдери не обіцяють. Через різку девальвацію гривні ціни на дизпальне з початку лютого виросли на 30% або до 13 530 гривень за тонну. Зв’язок між цінами на нафтопродукти і валютою в Україні прямий, бо вона на 80% залежить від імпорту таких ресурсів. Селянам же платити нічим, банки не кредитують, а без грошей пальне не відпускають.

За його словами, ситуація з валютою та політична криза серйозно дестабілізували ринок. Імпорт дизпального в Україну в першій декаді березня 2014 року знизився вдвічі порівняно з аналогічним періодом минулого року і становив лише 65,4 тисячі тонн. А ось імпорт бензину залишився на торішньому рівні — 50 тисяч тонн. Березнева статистика не була б такою тривожною, якби не продовжувала тенденцію січня — лютого. Баланс ринку дизпального в лютому знизився на 25,1% (на 93 тисячі тонн — до 278 тисячі), а накопичувальний баланс за січень — лютий на 17,3% порівняно з 2013-м. Через невизначеність із курсом і ускладнене кредитування закордонні постачальники нафтопродуктів максимально посилили умови, перейшовши на стовідсоткову передоплату на кордоні. Це змусило багатьох оптових трейдерів призупинити свою діяльність до стабілізації ситуації.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua