"Аграріям сходу допоможуть"

Галина ІЩЕНКО
4 липня 2014

Про це повідомив міністр аграрної політики та продовольства Ігор Швайка під час брифінгу в Кабміні. За його словами, ПАТ «Державна продовольчо-зернова корпорація України» відмінила плату за приймання зерна на елеватори для сільгосппідприємств, які працюють у східних областях. Досі прийом обходився аграріям у середньому 13 гривень за тонну, тепер він буде безоплатним. Натомість зберігання й надалі здійснюватиметься за загальними тарифами. Але навіть така знижка дасть суттєву економію, а це десятки мільйонів гривень, підрахував міністр, зауваживши, що у цій програмі буде задіяно п’ять елеваторів у Донецькій та Луганській областях і п’ять — у Харківській. На його думку, це суттєвий внесок ДПЗКУ в продбезпеку регіонів.

Коли на полях замість комбайнів орудують танки… Фото з сайту news.liga.net

Крім того, за інформацією очільника аграрного відомства, для безперебійної закупівлі в зоні АТО працюватиме виїзна закупівельна комісія. Завдяки їй аграрії економитимуть на кожній транспортній партії від 250 до 400 гривень, залежно від завантаженості автозерновозу в межах 25—40 тонн зерна, або 2,5—3% вартості поставки.

Крім того, Ігор Швайка зауважив, що ініціював виплату аграріям зі сходу грошової компенсації в обсязі реально втраченого врожаю під час бойових дій у східних областях. Нині з Мінфіном обговорюється питання компенсації втраченого врожаю підприємствам Донбасу, уточнив міністр. Адже виплати підприємці навряд чи отримають через форс-мажор зі страховкою. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua