" Аграрії успішно конкурують на світових ринках"

6 серпня 2013

ПЕРСПЕКТИВА

Цього року сальдо зовнішньої торгівлі продукцією АПК зросте до одинадцяти мільярдів доларів

Досягти цього вдасться завдяки розширенню ринків збуту, заявив міністр аграрної політики та продовольства Микола Присяжнюк. «У загальному експорті вітчизняної продукції аграрна становить 23%. І цього року зовнішньоторговельне сальдо продукції АПК зросте щонайменше до 11 мільярдів доларів США. Це дасть змогу аграрному сектору закріпити свої позиції в трійці галузей вітчизняної економіки, які мають позитивне сальдо», — зазначив Микола Присяжнюк.

За його словами, Україна вже зарекомендувала себе у світі як надійний партнер і не планує на цьому зупинятися. Крім того, якість вітчизняної агропродукції відповідає всім міжнародним стандартам. «Нині світовий ринок сільгосппродукції та продуктів харчування є найбільш жорстким та зарегульованим. Тож Україні доводиться боротися з потужними конкурентами, що нам успішно вдається», — наголосив керівник відомства.

Прес-служба Мінагрополітики нагадує, що 2012 року сальдо зовнішньої торгівлі продукцією АПК було позитивним і становило 10,3 мільярда доларів, що на 60% більше порівняно з 2011-м. Загальний обіг сільськогосподарської продукції становив 26,1 мільярда доларів.

Микола Присяжнюк також повідомив, що цього року українські аграрії вклали в один гектар землі на 300 гривень більше, ніж торік. Ці кошти пішли зокрема на технічне переоснащення та закупівлю високопродуктивного насіння. І уряд докладає максимум зусиль, щоб аграрії без перешкод могли залучати необхідні для цього фінансові ресурси.

«Цього року в один гектар української землі аграрії вклали 1900 гривень, що на 300 більше, ніж торік. Це свідчить про те, що сільгоспвиробник зрозумів необхідність вкладати кошти в технічне переоснащення, закупівлю добрив, високоякісного насіння тощо. Бо в підсумку він отримає значно вищий дохід. Тому, аби для аграріїв кошти стали доступнішими, уряд вживає цілий комплекс заходів», — зазначив міністр.

Микола Присяжнюк наголосив, що в Україні вже працює механізм складських розписок, триває робота з банками щодо здешевлення кредитів, готується до відкриття Земельний банк. До цієї роботи мають долучитися і зернотрейдери.

«Дуже важливо, щоб зернотрейдери фінансували не лише придбання готового зерна, а й майбутній урожай. Для цього в Україні вже готується законопроект про захист інвестицій в аграрний сектор», — наголосив урядовець.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua