"Акцизний щит відбиває тютюнові стріли"

Олег ЛИСТОПАД
25 червня 2014

Міністр охорони здоров’я Олег Мусій наголошує, що курс України на повноцінну інтеграцію до Європейського Союзу також передбачає підвищення акцизів на тютюнові вироби. Нині з 1 липня цього року мінімальна ставка акцизу в Україні дорівнюватиме лише 290 гривень на 1000 сигарет з фільтром, або 18 євро. Тим часом мінімальна ставка на сигарети в ЄС дорівнює 64 євро, а протягом 2014–2018 років у всіх країнах Євросоюзу вона буде підвищена до 90 євро. Отже, щоб досягти рівня ЄС хоча б у 2020 році, Україні потрібно щорічно підвищувати ставку акцизу на сигарети не менше ніж на 30%.

Громадяни підтримують підвищення акцизів. Таку свою позицію активісти нещодавно продемонстрували перед Міністерством охорони здоров’я, розігравши красномовну сценку. Смерть з усіх сил намагалася вцілити тютюновими стрілами у двох підлітків. Та ті сховалися за акцизним щитом і так уникли загрози купи болячок та передчасної смерті. Відбившись від вдягнутого в чорне смертельного лучника, хлопці передали щит міністру охорони здоров’я Олегу Мусію з побажанням і надалі активно захищати суспільство від отруйної тютюнової зарази.

Приймаючи символічний щит, Олег Мусій заявив: «Україна є одним із лідерів у боротьбі з тютюнокурінням. Завдяки плідній співпраці з громадськими експертами з контролю над тютюном поширеність куріння в Україні за останні роки суттєво скоротилась, стабільно зменшується захворюваність і смертність від хвороб, пов’язаних з тютюнокурінням. Підвищення акцизів — один з ефективних засобів».

У всьому світі підвищення податків на тютюн використовується як ефективний спосіб зменшити споживання тютюну і отримання значних доходів до національних бюджетів. Експерти визнають, що високі ціни на тютюнові вироби можуть запобігти курінню серед некурців, а також скоротити споживання тютюну уразливими групами населення, такими як молодь, вагітні жінки, незаможні.

«Наприклад, підвищення тютюнових акцизів і, як наслідок, збільшення ціни на тютюнові вироби на 10% зменшує споживання тютюну приблизно на 4% в країнах з високим рівнем доходу та до 8% у більшості країн з низьким і середнім рівнем доходу, — зазначив Андрій Скіпальський, голова Центру громадянського представництва «Життя». На думку експерта, підвищення акцизів на тютюнові вироби з 1 липня можна віднести до числа досягнень нової влади за її перші сто днів роботи. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua