Нині є активні області, які вже наприкінці жовтня або на початку листопада зможуть ввести нові амбулаторії в експлуатацію. Про це на селекторній нараді з місцевими владними й профільними структурами про стан реалізації реформи первинної медичної допомоги в сільській місцевості повідомив віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко.

«Ми оцінюємо стан виконання робіт в областях за дуже простими критеріями. Це розроблення проектної документації, отримання експертизи, оголошення про початок будівництва, укладення договору з генпідрядними організаціями тощо. За виконанням цих завдань лідери на сьогодні — Харківська, Дніпропетровська, Луганська, Кіровоградська й Рівненська. Відстають Чернігівська, Львівська, Чернівецька, Одеська й Закарпатська області», — зазначив Геннадій Зубко.

Мінрегіон уже затвердив 513 проектів нового будівництва амбулаторій у сільській місцевості. Загалом потреба в Україні становить 688 нових амбулаторій. Вирішено й питання забезпечення 497 службовими автомобілями медичних спеціалістів, які працюватимуть у нових амбулаторіях.

«Реформа охорони здоров’я передовсім стосується первинної ланки. Якісна медична послуга для населення неможлива в застарілій інфраструктурі. Говорити про реформу, якщо уражені грибком приміщення, нема водо- й теплопостачання, водовідведення, неможливо. Ініціатива Президента Петра Порошенка, ухвалений Верховною Радою закон про реформи первинної допомоги в сільській місцевості спрямовано саме на повну модернізацію наявної інфраструктури: будівництво амбулаторій, умови надання послуг, зміни медичного обладнання тощо», — розповів Геннадій Зубко.

Урядовець підкреслив, що області не активно долучаються до реалізації реформи первинної медичної допомоги на місцях. «Або немає бажання активно брати участь, або не вистачає менеджерських якостей, компетенцій, професіоналізму. Минулого тижня комісія Мінрегіону розглядала питання про скасування деяких проектів будівництва амбулаторій. Це відбулося за двома аспектами: брак співфінансування від органу місцевого самоврядування і незабезпеченість земельною ділянкою. Тому в мене виникає питання щодо відповідності таких людей займаним посадам. У таких ситуаціях керівництво ОДА має виходити в публічну площину й говорити про неспроможність органів місцевого самоврядування у цих питаннях», –– наголосив Геннадій Зубко.

Спільним наказом Мінрегіону і МОЗ, нагадує прес-служба віце-прем’єр-міністра, затверджено методику формування первинної медичної мережі, визначено перелік обладнання, нові технічні вимоги до приміщень, питання забезпечення житлом та оплати праці лікарів. Уже сформована спроможна мережа первинної медичної допомоги має 5107 закладів.

Відділ новин
«
Урядового кур’єра»