"Аміак смертельний"

Оксана ГОЛОВКО
19 квiтня 2013

ТЕХНОГЕННА КАТАСТРОФА

Кількість жертв вибуху на хімічному заводі в Техасі зростає

Це нагадує зону бойових дій, — так описують очевидці те, на що перетворилися  підприємство з виробництва добрив в американському штаті Техас та прилеглі до нього на кілька миль території внаслідок вибуху, що стався ввечері 17 квітня. Дані про кількість жертв надзвичайно різняться: одні джерела кажуть про кількох загиблих і понад сотню постраждалих, інші стверджують, що загинуло не менш як сімдесят людей, кількасот поранено і зникло безвісти. Водночас рятувальники, які беруть участь у ліквідації наслідків руйнувань, побоюються ще одного вибуху: може не витримати сусідній резервуар з безводним аміаком. Діяльність рятувальників істотно ускладнюють висока температура і відкрите полум’я, що вирує на місці події.

Постраждалих медики вивозили на місцевий стадіон. Фото з сайту news.yahoo.com

На прес-конференції поліція містечка Вако, найближчого до небезпечного підприємства, яке фактично «годувало» більшість його громадян,  повідомила, що спочатку пожежників  викликали гасити загоряння на заводі добрив. Швидко усвідомивши серйозність ситуації, вони почали евакуацію місцевих жителів. Вибух стався, коли пожежники боролися з вогнем, і кількох з них також вважають зниклими безвісти.

Внаслідок вибуху зруйновано кілька будівель на території заводу. За деякими даними, під завалами на місці зруйнованої школи перебуває щонайменше двоє дітей, імовірно, не встигли евакуювати й мешканців будинку для літніх людей.

За словами очевидців, вибух був такий сильний, що його почули приблизно за 70 км від заводу, а вибухову хвилю відчули на півночі Техасу, причому дехто сприйняв її за землетрус. Як потім з’ясували сейсмологи,  поштовх силою понад два бали таки було зафіксовано.

Неабиякою загрозою для людей може стати й викид небезпечних хімічних речовин. Адже, як відомо, удвічі легший за повітря аміак — газ досить підступний. Губернатор штату Техас Рік Перрі заявив: «Ми стежимо за розвитком ситуації та продовжуємо збирати інформацію, оскільки з’являються нові деталі цього інциденту. Ми думаємо про жителів  містечка Вест і молимося за них».

Нагадаємо, американці й так перебувають у шоковому стані після «бостонської трагедії». І  молитися тепер доводиться за жертв обох надзвичайних подій. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua