"Антикорупційне бюро набирає детективів"

Тетяна БОДНЯ
8 травня 2015

Закон про антикорупційне бюро планують змінити вже найближчим часом. Про це повідомив керівник цієї структури Артем Ситник, прокоментувавши процес формування кадрового складу. За його словами, зміни мають поліпшити процедуру конкурсного відбору й вирішити питання із заробітною платою для тих співробітників, чиї посадові оклади чітко не окреслені в законі.

«Я підписав оголошення про конкурс на перші сто посад детективів. Судячи з того, яку кількість документів ми отримали на перший конкурс, ажіотаж буде великим. Ми очікуємо 15—20 тисяч резюме», — повідомив Артем Ситник на засіданні парламентського комітету з питань боротьби з корупцією.

За його словами, відбір детективів до Національного антикорупційного бюро (НАБ) має два кваліфікаційні обмеження — це вища юридична освіта й два роки юридичного стажу. Артем Ситник також зазначив, що учасникам антитерористичної операції й кандидатам зі знанням англійської мови, які бажатимуть брати участь у конкурсі, буде надана перевага під час набору детективів.

У той же час він підкреслив, що є низка проблем при формуванні НАБ, які потрібно розв’язати законодавчо. Зокрема низка посад, пов’язаних з доступом до державної таємниці. Законом передбачено заміщення всіх посад за результатами відкритого конкурсу. Для того, щоб набрати людей на посади, пов’язані з держтаємницею, необхідно провести закритий конкурс. При цьому імена переможців конкурсу не повинні оприлюднюватися.

Також Артем Ситник звернув увагу на те, що, відповідно до чинного закону, усі конкурсні процедури мають бути проведені протягом чотирьох місяців з дня набуття законом чинності — з 24 січня.

Таким чином, усі конкурсні процедури мають бути завершені до 25 травня, але бюро, яке тільки недавно почало свою роботу, не встигає в строк.  Крім цього, необхідно врегулювати питання із оплатою праці тих членів НАБ, чия зарплатня не прописана в законі. «Окреслені зарплати безпосередньо в законі — це можливість належним чином оплачувати роботу працівників бюро, відповідно до них питаючи за цю роботу.

Але є нюанс щодо інших працівників. Є низка державних службовців (аналітики, працівники кадрових підрозділів), умови оплати праці яких суттєво відрізняються від інших працівників бюро. І потрібно упорядкувати оплату праці осіб, зарплата яких не прописана в законі», — зазначив Ситник. Артем Ситник також додав, що швидше за все, проект змін до закону буде внесений до парламенту Президентом України, і попросив депутатів розглянути його до 25 травня. Крім того, він розповів, що вже визначився зі своїми заступниками. Хоч усіх імен поки що не назвав.

Одного із заступників — першого — грузина Гізо Углаву вже призначили наприкінці квітня. У його повноваженнях — кураторство оперативно-технічної діяльності, робота аналітиків і детективів.

За словами Артема Ситника, питаннями правоохоронної діяльності буде займатися ще один заступник, який візьме на себе силовий блок, охорону свідків тощо. Ще двоє заступників голови антикорупційного бюро займатимуться адміністративними й фінансовими питаннями.

Також Артем Ситник зазначив, що найближчим часом очікується указ Президента про створення громадської ради при НАБ. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua