В Індонезії археологи виявили найстаріший у світі наскальний живопис, що зображає сцену полювання печерних людей. Зображенню майже 44 000 років. На малюнку зображено групу наполовину людей, наполовину тварин, що полюють на ссавців зі списами або мотузками. За словами вчених, це найдавніше свідчення того, що ми можемо уявити про побут давніх людей. 

За словами групи археологів з Університету Гріффіта з Австралії, які виявили доісторичний наскальний живопис, картина розкриває походження сучасного людського образного пізнання світу.

У дослідженні, опублікованому в журналі Nature, повідомляється про найдавніший у світі образний твір мистецтва, знайдений у 4 вапнякових печерах Леанг Булу Сіпонг на острові Сулавесі.

Доісторичне печерне мистецтво забезпечує найбільш пряме розуміння стародавніх історій. Печерне мистецтво верхнього палеоліту Європи близько 21-14 тисяч років тому зображує взаємодії людини і тварини у сценах полювання. 

Два професори з Австралійського університету, Максим Оберт і Адам Брамм, та їх колеги визначили, що печерному живопису шириною 4,5 метра не менше 43 900 років. На монохромній картині зображено фігуру, схожу на людину, що полює на шість тварин: двох свиней і чотирьох карликових буйволів. На малюнку зображені як мінімум вісім людиноподібних істот зі списами та мотузками.

Художники часів палеоліту у Франції та Іспанії малювали тварин деревним вугіллям. Вуглець у його складі досить швидко встановлював вік малюнків. У малюнках Сулавесі використовували червоний пігмент на основі заліза, в якому недостатньо органічних речовин. 

Взявши зразки вапняку зі стін печери, вчені досліджували їх у лабораторії. Тисячоліттями в його мікропори проникала вода залишаючи осад, зокрема радіоактивний уран. Згодом він розпадався, перетворюючись на торій. Виявлення його ядер у шарі, що накопичився над поверхнею малюнка, вказало на його мінімальний вік – 43,9 тисячі років. Якщо ця оцінка вірна, то малюнок на кілька тисяч років старший за найдавніші відомі зразки фігуративного живопису з Європи і на 20 тисяч років – за найдавніше європейське наскальне зображення полювання.

Найпростіші зображення у вигляді крапок, зигзагів і ліній археологи знаходили і раніше: в іспанській печері вони датовані віком 65 тисяч років і, можливо, були залишені ще неандертальцями. Однак фігуративний живопис, наприклад зображення людини-птаха, вимагає куди більшої майстерності і розвиненого образного мислення. Тим більше – зображення напівлюдей, напівзвірів, вплетене в складну міфологічну картину тодішнього світу.

За словами дослідників, схожі на людину фігури і тварини були намальовані одночасно, у тому ж стилі і техніці, темно-червоною фарбою. Археологи вважають, що зображення напівлюдей, напівтварин передбачає, що релігійне розуміння відносин між людиною і твариною стало частиною печерного мистецтва Індонезії задовго до появи людського печерного мистецтва в Європі.

A - фотографія малюнків на камені. В - схема малюнків з результатами уранового датування. С - збільшене зображення теріантропії (Ther). D - малюнок бика і теріантропія поруч з ним.

Всього на малюнку можна розрізнити 14 фігур. З них шість – це звірі: дві свині (імовірно, індонезійські бородавчасті, Sus celebensis) і чотири карликові буйволи (аноа, Bubalus sp.). Решта 8  антропоморфні фігури з окремими рисами тварин. Деякі з них тримають у руках довгі тонкі об'єкти, які можна вважати дротиками або мотузки.

Люди, зображені на малюнку, мають не зовсім людську подобу: у деяких з них  голови тварин, у одного є хвіст, а в іншого  дзьоб. Можливо, це істоти з міфів того часу, вважають археологи.

При цьому уранове датування показало, що всі фігури були зображені на вапняковій скалі в один і той же час, таким чином, тут зображено єдину сцену. полювання. А судячи з того, що на малюнку дичина біжить прямісінько на людей, які стоять в ряд, можна припустити, що це зображення стратегічного полювання: частина племені виганяє звірів з укриттів, а ловці в засідках намагаються зловити їх живцем за допомогою мотузок.

Острів Сулавесі, де зробили незвичайну знахідку – один з найбільш ранніх відомих місць поселення Homo sapiens. У 2014 році група археологів виявила в одній з вапнякових печер малюнок віком 40 тисяч років.

«У цьому районі Сулавесі є 242 відомих місця печерного мистецтва, і, ймовірно, ще сотні чекають відкриття», – зазначив автор дослідження Максим Оберт з Університету Гріффіта.

Вчені вважають, що недавно виявлений наскальний живопис передбачає, що  мистецтво палеоліту не еволюціонувало поступово від простого до складного 35 000 років тому насамперед, у Південно-Східній Азії. Професор Максим Оберт додав, що всі основні елементи розвиненої художньої культури з'явилися в Сулавесі 44 000 років тому, включаючи фігуративне мистецтво, сцену і зображення напівлюдей і напівтварин.

Раніше в Німеччині було знайдено стародавні фігурки зі слонової кістки, одна з яких зображала чоловіка з головою лева, а інша – жінку з непропорційно великими грудьми і зовнішніми статевими органами. Ці знахідки молодші зображень Сулавесі - їм 35-40 тисяч років. Однак з наскальним живописом їх ріднить прояв фантазії творців  в обох випадках вони не просто зображували навколишню дійсність, а показали художнє її бачення.

Орест ГОРЯНСЬКИЙ
для «Урядового кур’єра»