"Архів дисциплінує сьогодення"

Микола ПЕТРУШЕНКО
30 серпня 2013

Архів — як велетенської сили вулкан. Поки його не тривожиш, здається, спить, жодної ролі в щоденному житті не відіграє. Коли ж зануришся туди, можна такий вибух викликати, що відчуватиметься не рік-два, а десятиліттями. І хоч архів — погляд у минуле, проте він дисциплінує сьогодення. Адже все, що туди потрапляє, відображає наше життя, зобов’язує відповідним чином готувати документи, а отже, організовувати щоденні справи за законом.

Якщо викласти всі документи, що зберігаються в Державній архівній службі України, в одну стрічку, нею можна 75 разів обгорнути екватор.

Про її використання, проблеми, що виникають, йшлося на прямій телефонній лінії Кабінету Міністрів, яку провела заступник голови Державної архівної служби Ольга Музичук.

Чільну увагу було приділено роботі Державної архівної служби з підготовки масштабного українсько-російського міжнародного проекту до відзначення 200-річчя від дня народження Т.Шевченка у 2014 році. Як повідомила Ольга Музичук, готується виставка і художній альбом. Вона висловила впевненість, що до цієї роботи активно долучиться Міністерство культури, а також громадські організації.

З тривогою обговорювали й насущні проблеми архівної служби. Вона зберігає не лише рекордну кількість документів, а й працює в рекордно несприятливих умовах. Бракує сховищ, сучасного обладнання. Якщо ми перші за Америку за кількістю документів, то, на жаль, навіть мріяти не можемо про умови, в яких працюють американці. Все це розуміють в уряді, тому ще 2007 року за його розпорядженням ухвалено рішення про розбудову і реконструкцію архівів і виділення на роботу 251 мільйона гривень.

Не все так сталося, як планувалося. За ці роки виділено лише 115 мільйонів гривень. При цьому 2013 року, зазначила Ольга Музичук, жодної копійки. А час робив своє. Стан приміщень погіршується, обладнання зношується і старіє. В архівній справі впроваджуються нові технології, про які наші працівники лише мріють. Тому фахівці переглянули кошторис. Зволікання з фінансуванням і проведенням робіт дорого обходиться. Нині на них потрібно уже 800 мільйонів гривень. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua