"Армія набирає строковиків востаннє"

Олександр БІТТНЕР
17 жовтня 2013

На початку тижня Президент Віктор Янукович під час зустрічі з жінками — Героями України – повідомив, що підписав указ про останній призов до лав Збройних сил. Цим глава держави підтвердив: з наступного року військо відмовляється від традиційного поповнення армії військовослужбовцями строкової служби, щоб до 2017-го повністю перейти на контрактну форму комплектування. «Нині оснащення української армії й технології, що застосовуються у цій сфері, досягли того рівня, коли від військовиків вимагається дуже висока професійна підготовка», — зазначив Президент. Отже, на його переконання, у Збройні сили повинні йти люди, «які прагнуть до служби, яких тягне до військової професії». 

Певна річ, одномоментно перейти на професійні рейки Збройним силам неможливо, оскільки військова реформа і створення виключно фахової армії вимагають розв’язання й багатьох інших проблем. Адже саме поняття професійного війська означає не лише контрактний принцип його формування, а й належний рівень підготовки військовиків, для чого треба мати достатньо ресурсів, зокрема сучасні види зброї й техніки. Поки що цього недостатньо. Правда, модернізувати озброєння і закупити нову військову техніку переважно вітчизняного виробництва пообіцяв особисто сам Президент, відвідавши днями тактичні навчання на Яворівському полігоні.

Перехід на контрактну форму служби розпочався задовго до згаданого указу. Адже нині контрактники вже займають близько 60% посад рядового і сержантського складу Збройних сил, а в деяких підрозділах окремих родів війська — і всі 90%. Окрім усього іншого, в цьому вбачається і важлива соціальна складова, позаяк середня зарплата контрактників навіть першого року служби, не рахуючи надбавок та премій, становить близько двох тисяч гривень. При цьому з наступного року вона зросте до трьох тисяч, а десантники і моряки вже нині отримують 3,4–4 тисячі. Чи не тому спостерігаємо небачений у попередні роки конкурс на контрактну службу у ВМС і ВДВ — до 15 претендентів на місце.

І це зрозуміло: багатьом молодим служба в армії дає змогу отримати путівку в життя. Особливо тим, хто планує пов’язати свою подальшу долю з роботою в різних силових структурах, не кажучи вже про військову кар’єру. В цьому сенсі популярність контрактної служби, що зростає, і подальше чисельне скорочення армії з нинішніх 184 тисяч осіб до 122 тисяч може засмутити багатьох юнаків. Розуміючи це, в Міноборони напрацьовують проект поправок до закону про військову службу, де передбачається можливість добровільної служби в резерві чи учасників програми підготовки воїнів запасу з усіма, так би мовити, правами військовослужбовців, крім зарплати.

Варто пам’ятати й те, що у Внутрішніх військах та в спеціальній службі транспорту від призову на строкову службу поки що не відмовляються. Нинішні параметри набору поповнення — 4800 осіб у Внутрішні війська і тисячу в Держспецтрансслужбу — вочевидь збережуться і наступної весни, тож військкомати продовжуватимуть працювати з призовниками. За великого бажання і відповідного фізично-психологічного здоров’я потрапити відразу на службу в міліцію чи в колишні залізничні війська цілком можливо.  



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua