"Автомобілі без водіїв з’являться у 2020 році"

19 вересня 2013

Ідея створення автомобіля, що рухався б без водія – не нова, але тепер вона впритул наблизилася до дійсності. Нещодавно у рамках Frankfurt Motor Show було протестовано один із прототипів такого автомобіля. Йдеться про «Мерседес», який здатний подолати без збоїв 100 кілометрів.

«Ніссан» теж не пасе задніх і має намір виставити на продаж автомобіль-самохід за доступною ціною вже 2020 року.

Генеральний директор компанії Карлос Гон каже, що всі необхідні технології – у процесі підготовки:

«Цей автомобіль заснований на технічних модулях. Вони у процесі підготовки. Деякі з цих модулів з’являться в автомобілях «Інфініті», «Ніссан», чи «Рено» до 2020 року. Слід зібрати всі ці модулі в один автономний автомобіль. Гадаю, саме 2020 рік – це резонна дата. До того ж, не думаю, що лише для нас».

Можливо, це звучить як наукова фантастика, але чимало з ключових елементів машини-самохода вже розроблено. Супутникова навігація вже давно стала чимось звичайним. Деякі сучасні моделі здатні самотужки паркуватися, відстежувати інші автомобілі чи пішоходів. Завдання полягає в тому, щоб звести все докупи і зробити автомобіль безпечним, надійним і доступним.

«Радарні датчики розташовані в бамперах. Камери сховані за середнім дзеркалом, до того ж автомобіль оснащений комп’ютерами. Як би там не було, цей спосіб кермування машиною – не є менш досконалим, аніж із водієм», – розповідає Ебергард Каус з компанії «Мерседес-Бенц».

Автомобілі-самоходи – не тільки для ледачих водіїв. Адже за їх допомогою можна скоротити кількість заторів: вони здатні обирати найоптимальніший шлях від пункту А до пункту В. Ну і, звісно, – економія пального. І головне: оскільки більшість аварій на дорозі викликані помилкою людини, можливо, саме автомобілі-самоходи допоможуть врятувати не одне людське життя.

Copyright © 2013 euronews 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua