"Автоваріант солідарності"

Олена ІВАШКО
7 травня 2014

Протягом двох днів у Миколаївській області в районі села Зайчевське відбувся перший етап Кубка Лиманів ралі «Єдина Країна, Единая Страна». Перший день, як зазвичай, розпочався з адміністративної перевірки й передстартового технічного огляду автомобілів. За словами організаторів, до старту гонки було допущено 44 екіпажі, у командному заліку представлено шість команд.

Першого дня гонщики ознайомилися з трасою. Виявилося, що траса в селі Зайчевське швидкісна, з безліччю крутих поворотів, трамплінами, зміною ландшафту. Такий тип траси, безумовно, дає спортсменам змогу показати всі свої навички в пілотуванні гоночного автомобіля. Також відбулася урочиста церемонія відкриття ралі на головній площі міста Миколаєва. Окрім цікавої і яскравої концертної програми, глядачі мали змогу познайомитися з пілотами і їхніми машинами, взяти автографи і просто насолодитися атмосферою автомобільного свята.

Щодо самої гонки, то за день кожному екіпажу належало подолати 120 кілометрів гоночної траси. Однак таке випробування витримали не всі автомобілі. Із заявлених 44 екіпажів до фінішу дістався тільки 31. Основні причини сходження — технічні поломки, адже багато машин виїжджали на свою першу гонку в цьому році після зимової «сплячки». Наприклад, у Івана Остапченка зламалася коробка передач, Дмитро Резник через невдалий стрибок пошкодив радіатор, а Сергій Чекан вилетів з траси і пошкодив підвіску. Траплялися й аварії.

Гостра боротьба велася в усіх класах, але здивував наймолодший пілот в українському ралі — Владислав Середенко. Попри юний вік (а йому всього 14,5 року), цей хлопець демонстрував своє вміння чисто, акуратно і досить швидко управляти гоночним автомобілем, тож за результатами першої спецділянки Влад посідав 19-ту позицію в абсолютному заліку, при цьому випереджав своїх опонентів по класу аж на 30 секунд. На жаль, поломка мотора не дала йому змоги розкрити свій потенціал до кінця і фінішувати в гонці. Сам же Влад цілком задоволений своїм результатом: «Гонка дуже сподобалася! Адже це наш перший етап, коли ми змагалися на результат в абсолютному заліку. Хоч ми і не фінішували через поломку, це був відмінний досвід. Траса дуже сподобалася, вона широка і це великий плюс для новачків».

За підсумками гонки перше місце в класі Р5 посів екіпаж Олександра Биченка і Степана Миронюка. Друге місце дісталося Феліксу Кузнецову і його напарнику Віталію Гуньку. Бронзу забрав одеський екіпаж Григорія Кравчука і Єгора Левіна. Визначені переможці і в інших класах. У командному заліку місця розподілилися наступним чином: 3 місце — Shapovalov Rally Team, 2 місце — Xado Motorsport і, нарешті, перше місце на першому етапі Кубка Лиманів ралі завоювала команда Skoda Rally Team. Тепер, коли підбито підсумки, роздано призи, у спортсменів і організаторів з’явився час для підготовки до наступного етапу Кубка Лиманів. На першому етапі гонщики не тільки показали високий професіоналізм, але й закликали підтримати єдність країни. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua