"Баклабораторія допоможе з діагнозом"

Олена ІВАШКО
21 травня 2014

У Миколаївському обласному протитуберкульозному диспансері відкрили бактеріологічну лабораторію з відділом молекулярно-генетичної діагностики туберкульозу. В заході взяли участь керівники області та представники фондів, що виділяли кошти для придбання обладнання та навчання лікарів.

У лабораторії встановлено сучасні автоматизовані аналізатори, шафи біологічної безпеки, центрифуги, автоклави, термостати, що дадуть змогу максимально швидко діагностувати найскладніші форми туберкульозу. Як повідомив головний лікар тубдиспансеру Павло Георгієв, щорічно у відділеннях лікарні надають медичну допомогу близько 2,5 тисячі хворим.

Утім, уже можна говорити про певні досягнення: захворюваність на туберкульоз населення області знизилася на 11% порівняно з минулим роком. Поширення туберкульозу також зменшилося, на 20,5%. Лікар вважає, що туберкульоз є проблемою не лише медицини та держави, а й усього суспільства. «Ми отримали важливий інструмент — молекулярно-генетичну лабораторію, що дає змогу швидко й точно визначити, яке саме лікування потрібне пацієнтові, — зазначив головний лікар. — Проте й самі люди мають знати про перші симптоми хвороби й терміново звертатися до дільничного лікаря для обстеження на туберкульоз». Відкриття лабораторії має і соціальне значення — створено нові робочі місця. За підтримки одного з благодійних фондів проведено тренінги для лікарів. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua