"Банки мають достатньо ліквідності"

1 лютого 2014

Фінансово-банківська система України продемонструвала достатній запас міцності в період політичної кризи. А це запорука контрольованості ситуації в економіці. Такої позиції дотримується виконуючий обов’язки Прем’єр-міністра, перший віце-прем’єр-міністр Сергій Арбузов.

Провідні експерти погоджуються з оцінками урядовця з приводу ситуації в банківському секторі економіки. Так, станом на ранок 29 січня 2014 року на кореспондентських рахунках банків у Національному банку України було 24,5 мільярда гривень. Це вказує, що вони мають достатню ліквідність, аби у повному обсязі та вчасно виконувати свої зобов’язання перед клієнтами. Більше того, Нацбанк з метою вилучення зайвої ліквідності протягом січня поточного року постійно проводив мобілізацію коштів банків шляхом розміщення депозитних сертифікатів з терміном обігу від 6 до 30 днів.

При цьому регулятор сам надавав упродовж цього місяця банкам кредити — овернайт і короткострокові кредити на термін до двох тижнів. Усе це, на думку експертів, вказує, що ситуація в банківській системі перебуває під повним контролем НБУ.

Фахівці також звертають увагу, що останніми днями Нацбанк з метою стабілізації курсу гривні розширив свою присутність на валютному ринку. При цьому його представники заявили, що регулятор і надалі активно проводитиме операції на міжбанківському валютному ринку, забезпечуючи контрольованість ситуації з курсом національної валюти.

Економічні аналітики підкреслюють, що ситуація в банківській системі не може залишатися постійно стабільною, якщо не вдасться вийти з глибокої політичної кризи, в якій опинилася країна. У такій ситуації скорочується попит на товари і послуги як з боку населення, так і з боку суб’єктів господарської діяльності. Це призводить до того, що бізнес змушений іти на скорочення своєї діяльності. А з цього випливає зниження доходів, зарплат, відрахувань до бюджетів усіх рівнів.

Очевидно також, що внаслідок цього всі проекти, пов’язані з інвестиціями в українську економіку, заморожуються вітчизняними та іноземними інвесторами. Природно, що в нинішній ситуації залучення позикового фінансування на зовнішніх ринках стає вкрай складним.

Все це також негативно відбивається на економічній ситуації в країні. До того ж, зазначають аналітики, події останніх місяців всередині країни відбуваються на тлі тривалої глобальної економічної кризи і, як наслідок, складної ситуації на традиційних ринках українського експорту, повідомляє Інформаційно-аналітичний бюлетень КМУ.

З огляду на це, для відновлення економічного зростання конче потрібно знайти вихід із політичної кризи, резюмують експерти. Саме це є ключовою передумовою для нормального функціонування економіки.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua