КРЕДИТНА ПОЛІТИКА. Минулого тижня ціла низка українських банків почав відмовляти у видачі кредитів на покупку нерухомості. Такі дані оприлюднили ріелторські контори міста Києва, повідомляє ТСН.

У п’ятницю, 28 листопада, з 18 банків, які раніше кредитували покупку нерухомості, реально отримати кредит можна було тільки в двох, причому з досить великими труднощами. В інших же банках, посилаючись на нормативні документи Національного банку України, поки що просто переносять дату видачі кредиту на 10-15 днів наперед.

Схожа ситуація вже спостерігалася на ринку нерухомості в середині 2008 року. Тоді, починаючи з червня 2008, банки також різко охололи до видачі кредитів, а до серпня взагалі згорнули всі іпотечні програми.

За інформацією фахівців, кількість квартирних угод із залученням кредитів цього року становила лише 6-7% від загальної кількості продажів. Але вже зараз навіть ці невеликі «зачатки» іпотеки зупинилися остаточно.

Нагадаємо, для придбання двокімнатної квартири загальною площею 75 кв м середньостатистичний українець повинен працювати від 20 до 30 років при середній тривалості життя у 69 років.