"Банківська система Черкащини: запас міцності достатній"

Владислав КИРЕЙ
14 березня 2014

Незважаючи на складну політичну ситуацію в країні, управління НБУ та відокремлені підрозділи банків, які функціонують на Черкащині, продовжують працювати в штатному режимі. Система електронних платежів, як розповів начальник управління НБУ в Черкаській області Сергій Забудський, функціонує без збоїв. Управління знаходиться на постійному зв’язку з керівниками установ банків області, в посиленому режимі здійснює підкріплення готівкою. Всі заявки банків на підкріплення задовольняються в повному обсязі.

Ситуація на грошово-кредитному ринку Черкащини нинішнього року  характеризується зростанням зобов’язань за депозитами юридичних осіб та обсягів короткострокових кредитних вкладень, наданих підрозділами банків, що функціонують у регіоні. Загальний обсяг залучених зобов’язань зріс на 4,6 мільйона грн, або на 0,1 відсотка (в цілому по Україні спостерігається зменшення на 2 відсотки) і становить 9,4 мільярда грн.

Депозити суб’єктів  господарювання збільшилися на 85 мільйонів грн, або на 5 відсотків, і становлять 1,7 мільярда грн за рахунок зростання депозитів у національній валюті. Депозити фізичних осіб-резидентів дещо зменшилися і становлять 7,7 млрд грн. Частка депозитів фізичних осіб у гривні не змінилася і становить 66 відсотків.

У структурі кредитного портфеля переважає частка заборгованості за кредитами, наданими суб’єктам господарювання. Залишки за кредитами, наданими фізичним особам, на початку лютого обчислювалися сумою в 2,3 мільярда грн, або становили 39 відсотків від загального обсягу. 

Середньозважені відсоткові ставки у січні 2014 року порівняно з груднем минулого року за кредитами, виданими суб’єктам господарювання, зменшились до 16,5 відсотка, за кредитами, виданими фізичним особам — збільшилися до 26,2 відсотка.

На сьогодні, як наголосив начальник управління НБУ Сергій Забудський, банківська система Черкаської області продовжує демонструвати достатній запас міцності та ліквідності. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua