"Банківські кредити: дорого або ще дорожче"

Владислав КИРЕЙ
14 лютого 2014

Банки й досі оговтуються після фінансової кризи 2008 року. Фінустанови, за словами фахівців, як і раніше, перетравлюють спадщину токсичних кризових активів і найбільшим досягненням вважають відновлення прибуткової діяльності.

Щодо ситуації з кредитуванням, то, як розповів начальник управління НБУ в Черкаській області Сергій Забудський, торік вона помітно поліпшилася: розмір кредитного портфеля зріс на 128 мільйонів і становить 5,8 мільярда гривень. Проте більша частина загальної суми наданих фізичним особам кредитів, на жаль, витрачається не на розвиток економіки, а на придбання товарів і послуг закордонного виробництва.

— Тому ми повинні йти до стимулювання власної економіки через недорогі кредити на придбання товарів українського виробника, — наголосив він. — Адже кредитні ресурси дорогі: нині їх надають під 24—25 відсотків. Упродовж минулого року спостерігалася динаміка зниження відсоткової ставки, але ситуація в грудні змінилася.

Кредити на Черкащині цікавлять насамперед аграріїв. За словами банкірів, більшість банків не мають достатніх кредитних продуктів для малих та середніх сільгоспвиробників. Тому в кращому разі пропонують споживчі кредити, переплата за якими надто велика. Крім того, банки здебільшого працюють під заставу, оцінка й страхування якої — додаткові витрати для сільгоспвиробника, вони також здорожчують позику. У кредитних же спілках усього цього нема, там умови кредитування «відточені» під сільгоспвиробника та його потреби. Тож вибір у наших аграріїв залишається невеликий: або вони беруть дорогі кредити, або дуже дорогі. Неважко здогадатися, яким із них вони нададуть перевагу.

Для здешевлення кредитів для цієї галузі, вважає Сергій Забудський, треба продовжувати практику компенсації державою частини відсоткової ставки за користування банківськими кредитами. Торік таких компенсацій не було. Тому на сесії обласної ради розглядали можливість надання коштів для здешевлення позик черкаським аграріям з обласного бюджету.

Варто нагадати: позаторік підприємства агропромислового комплексу області взяли 17 здешевлених кредитів на суму 122 мільйони гривень, у 2011 році — 41 кредит на суму 300 мільйонів гривень. Отож рухаємося в зворотному напрямку?

Нинішній рік ставить перед банками нові виклики, пов’язані як з негативними процесами у світовій економіці, так і з політичною кризою та рецесією всередині країни. Місцеві банкіри характеризують нинішню ситуацію як «досить непросту». Насамперед через те, що складний період переживає малий і середній бізнес, а неплатежі за кредитами залишаються для банківського сектору головною проблемою. На її розв’язанні зосереджено основні зусилля.

Хоча загалом банківська система увійшла в 2014 рік на стабільному рівні. Якщо раніше у банків спостерігалися проблеми з ліквідністю і ставки за депозитами росли дуже істотно (до 30 відсотків і більше за короткостроковими вкладами), то торік зростання, що спостерігалося лише в грудні, мало швидше сезонний характер.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua