"Барак Обама і Рауль Кастро зустрінуться на саміті Америк"

10 квiтня 2015

У Панамі очікується історична зустріч лідерів США та Куби. Барак Обама і Рауль Кастро вже прибули в острівну державу, де у пятницю стартує сьомий саміт Америк.

Куба бере участь у форумі вперше після дипломатичного примирення з Вашингтоном. На першій офіційній зустрічі президент США та кубинський лідер повинні обговорити відновлення дипломатичних зв|’язків.

На шляху до Панами Барак Обама встиг завітати на Ямайку та зустрітися там з прем’єр-міністром країни Поршією Сімпсон-Міллер.

Барак Обама, президент США: «Я ніколи не передбачав, що за одну ніч все зміниться, що Куба раптом стане дипломатичним партнером, до прикладу, таким, як Ямайка. Для цього знадобиться трохи часу».

Візит Обами на Ямайку — теж історичний, оскільки останнім президентом США, який туди приїздив, був Рональд Рейган у 1982 році.

Увечері четверга відбулася знакова зустріч державного секретаря США Джона Керрі та міністра закордонних справ Куби Бруно Родріґеса. Це перші перемовини очільників зовнішньополітичних відомств двох держав з 1958 року.

У дводенному саміті Америк беруть участь більше 30 керівників країн Північної та Південної Америк. Барак Обама і Рауль Кастро зустрінуться під час традиційної вечері лідерів держав. Вони повинні започаткувати процес залагодження спірних питань, які зародилися внаслідок ворожості між державами протягом понад півстоліття. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua