"Бар’єр для чуми з Росії"

Олена ОСОБОВА
25 липня 2013

СИТУАЦІЯ. Епізоотична ситуація щодо захворювання африканською чумою свиней (АЧС) у прикордонних із Луганщиною регіонах Росії різко погіршилася. У російських сільських господарствах тих областей, де вже зафіксовані випадки АЧС, утримується на сьогодні до 1 мільйона голів тварин. Але якщо запобіжним заходом захворюванню оберуть забій тварин — усе це дешеве, але потенційно заражене м’ясо хлине на українську територію. Про це на засіданні Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при облдержадміністрації заявив головний ветлікар області Микола Мартиненко.

При цьому він зазначив, що головною причиною захворювання є згодовування свиням харчових відходів. Тож тепер керівникам міст та районів Луганщини доручено в найкоротші терміни провести наради з рестораторами області з цього питання.

До того ж Державна надзвичайна протиепізоотична комісія вирішила посилити контроль і нагляд у місцях пропуску через державний кордон України за переміщенням тварин, сировини й продуктів тваринного походження, включаючи ручну поклажу громадян із Російської Федерації.

Одне слово, ніякого сала, навіть для власного вжитку або частування родичів, через кордон тепер не провезеш.

Крім того, щоб не допустити вірус в Україну, ветеринари, мисливці, митники, прикордонники та посадовці поділили зони відповідальності. Серед ухвалених рішень — заборонити стихійну торгівлю,  перевести утримання свиней на закритий режим, провести обов’язкове щеплення тварин проти звичайної чумки та вжити інших запобіжних заходів. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua