"Батько спростовує неправдиву інформацію"

Людмила ЩЕКУН
31 травня 2013

РЕЗОНАНСНИЙ ЗЛОЧИН

Голова меджлісу кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв  розповів усе, що знає про вбивство, скоєне його сином

Через два дні після трагедії, що сталася у Бахчисараї, навколо неї почали нагнітати домисли та припущення як побутового, так і політичного характеру. Саме це і спонукало батька та захисника Хайсера Джемілєва, який скоїв злочин, зустрітися з журналістами.

Насамперед адвокат Хайсера Олександр Лісовий спростував інформацію, що вже поширилися деякими інтернет-виданнями про кількість куль, знайдених у тілі вбитого Февзі Едемова.  За словами захисника поранення, виявлені в голові, плечі і на правому стегні, спричинила лише одна куля. Таке повідомлення неабияк здивувала журналістів. На це батько звинуваченого у вбивстві відповів, що огляд місця злочину проводили при ньому і в тілі справді було три поранення, але гільза знайдена лише одна. «Виходить, що куля увійшла в голову, поранила руку і в нозі застрягла. Якби стріляли в ногу, то куля б не застрягла, адже це карабін, він пробиває», — пояснив Мустафа Джемілєв.

Багато запитань стосувалися того, що саме могло спровокувати такий вчинок. «Мені це питання теж не дає спокою, і я намагався отримати відповідь від сина, але він нічого не пояснив, лише сказав: «Так сталося», — розповів Мустафа Джемілєв. Тим не менш певні припущення щодо такого вчинку вже обговорюють у ЗМІ.

У журналістів виникли запитання стосовно психічного стану Хайсера та зловживання ним наркотиками. Батько підтвердив інформацію про те, що його син дійсно мав проблеми з психікою і проходив курс лікування у відповідному закладі. За його словами, ця проблема виникла, коли Хайсер працював у Тайланді. Звідти він почав дзвонити додому і говорити різні нісенітниці, після чого Джемілєв оперативно прийняв рішення забрати хлопця додому і направити на лікування. Але він більше переживав не через те, що син комусь заподіє шкоду, а накладе на себе руки, бо були певні висловлювання, які наштовхували батька саме на такі думки. Водночас Мустафа Джемілєв запевнив присутніх, що зміни у психіці сина ніяк не були пов’язані з наркотиками, хоча зізнався, що раніше Хайсер кілька разів пробував марихуану. «Я говорив з психіатрами і цікавився, чи могло це вплинути на психіку. Мене запевнили, що ні, тому що це була не та доза, і марихуану пробують практично всі у своєму житті», — сказав глава меджлісу.

Натомість Мустафа Джемілєв не виключає, що подібні психічні зрушення у Хайсера могли виникнути через те, що той народився у засланні. На його очах неодноразово заарештовували батька, дитиною він  був свідком постійних обшуків та принижень. «У сина завжди було відчуття, що він має боронитися», — пояснив батько.

Мустафа Джемілєв відповів і на запитання журналістів про стосунки з родиною вбитого. Напередодні брат загиблого Асан Едемов звинувачував сина Джемілєва у навмисному вбивстві, а мати вбитого вимагала прилюдного покарання злочинця. Мустафа-ага зазначив, що заяви брата були емоційними. А він сам був на похороні, висловив свої співчуття і запевнив, що буде надалі опікуватися родиною загиблого. Під час похорону Асан Едемов змінив свою думку і повідомив журналістам: «Ми вже ніби одна сім’я. Я прийняв його співчуття. Таке може з кожним статися. Далі буде як буде, будемо жити однією сім’єю. Я не хочу ніяких конфліктів».

Наразі до сина глави меджлісу застосували, за рішенням суду, запобіжний захід — утримання під вартою строком на 2 місяці. Весь час він перебуватиме у Сімферопольському СІЗО. У свою чергу захисник звинуваченого має намір подати апеляцію і змінити міру покарання на не пов’язану з утриманням за гратами. На його думку, тримати зараз чоловіка під вартою не має необхідності. «Я не бачив ніяких ознак того, що підозрюваний намагався втекти з місця злочину, навпаки, він очікував прибуття правоохоронців. Я не побачив, щоб він намагався приховати докази, оскільки нічого не порушував на місці трагічної події. Я не бачу причин, достатніх для позбавлення його волі, але бачу причини для його психіатричного обстеження», — сказав адвокат. На його думку, запобіжним заходом у такому випадку може бути домашній арешт, особиста порука, або грошова застава. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua