"Бельгія обіцяє жорстко спілкуватися з Росією в РЄ"

Вікторія ВЛАСЕНКО
11 листопада 2014

Про це під час зустрічі з журналістами у Страсбурзі повідомив посол Бельгії при РЄ Дірк ван Екхаут. За його словами, на сьогодні перед Європою постала низка серйозних викликів, хвиля політичної та соціальної напруги. «Тому комплексні відносини між деякими країнами—членами РЄ та Росією, беручи до уваги ситуацію в Україні, безперечно, будуть у центрі уваги головування Бельгії у Комітеті міністрів», — сказав посол.

Комітет міністрів — керівний орган РЄ, в якому 47 країн—членів організації представлено главами зовнішньополітичних відомств, а на чергових засіданнях КМ у Страсбурзі — послами цих держав. Головування у Комітеті міністрів триває по півроку і переходить від країни до країни за алфавітним порядком. Держава, яка здійснює головування, має повноваження визначати пріоритети діяльності Комітету міністрів. Офіційно Бельгія перебере на себе головування у РЄ 13 листопада.

Як повідомив Дірк ван Екхаут, серед пріоритетів Бельгії — посилення ефективності роботи Європейського суду з прав людини. «Якось генсек РЄ Турбйорн Ягланд порівняв ЄСПЛ зі сплячою красунею, яку треба розбудити і змусити працювати, — сказав посол Бельгії. — Ми збираємося ще раз нагадати всім країнам—членам РЄ, що вони мають спільну відповідальність щодо імплементації Європейської конвенції з прав людини». Крім того, Бельгія збирається сприяти налагодженню тіснішої співпраці між Радою Європи та іншими міжнародними організаціями. «Ми повинні розумно провести розподіл праці між усіма міжнародними організаціями: РЄ, ОБСЄ, ЄС та ООН, щоб спільно працювати на одну мету, кожен за своїм напрямом», — вважає дипломат.

За останні шість місяців Комітет міністрів РЄ ухвалив вісім рішень щодо ситуації в Україні. В останньому з них від 18 вересня КМ закликав Росію вивести свої війська з території України. Дірк ван Екхаут обіцяє, що Бельгія і надалі говоритиме з Росією у КМ дуже жорстким тоном, нагадуючи їй, «що не можна бути членом клубу і водночас ігнорувати його правила». За його словами, Рада Європи робить все для того, щоб зберегти діалог з Москвою, «адже лише через діалог можна шукати вихід із кризи в Україні». Хоча, переконаний дипломат, правильно говорити не «криза в Україні», а «криза демократії в Росії». Дірк ван Екхаут вважає, що розв’язання цієї проблеми —«не лише у Страсбурзі». «До цього причетні й інші європейські столиці, а Рада Європи може впливати на ситуацію в Україні лише у межах свого мандата — захисту прав людини», — наголосив посол Бельгії.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua