"Березовий сік і за кордоном до смаку"

Інна ОМЕЛЯНЧУК
5 квiтня 2014

Сезон збору березового соку у розпалі. І хоча, як стверджують фахівці, він видався далеко не «найврожайнішим», все ж, кожен поспішає скористатися нагодою та заготовити цілющого напою. Поліські господині навчилися готувати його за найрізноманітнішими рецептами: з ячменем, сухофруктами, з лимоном, м’ятою, шипшиною… Значно полегшують їм життя кооператори, які уклали угоди на заготівлю соку з держлісгоспами Рівненської та сусідньої Волинської областей. І відповідно їх переробляють.

— Плануємо вийти щонайменше на 150 тонн готової продукції. А вона, самі розумієте, на полицях не залежується, — каже голова правління Рівненської облспоживспілки Петро Бараш. — До того ж, ми виграли тендери на забезпечення власною продукцією, в тому числі соками, дошкільних дитячих закладів Житомирської та Тернопільської областей. А ще два роки поспіль експортували березовий сік до Польщі та Чехії — у Європі високо цінують екологічну натуральну продукцію. Тож скористаємося такою нагодою й цього року.

На Поліссі зараз активно заготовляють корисний березовий сік. фото з сайту beresta.by

Рівненщина — перша і єдина область, яка представляє Україну в європейській мережі регіональної кулінарної спадщини, і така екологічна спадщина, як бачимо, дуже цінна.

До речі, фахівці стверджують: достатньо навесні випити до 10 літрів цілющого напою, щоб цілий рік почуватися добре. Адже не кожен сік, особливо в наш час, містить до 30 вітамінів та мінералів. Та й чого березовий нектар тільки не лікує: нирки, жовчний міхур, печінку, шлунок, виводить холестерин, корисний при запальних процесах. І, врешті, просто діє як гормон щастя. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua