"Без народних майстрів презентація країни не повна"

Василь БЕДЗІР
23 вересня 2014

Вони живуть по різні боки кордону, але їх багато що об’єднує, передусім Карпатський регіон. Звичайний текстовий каталог доповнено кінопродукцією, тож інформація доступна у вигляді текстів і відео, сказав кореспондентові «УК» директор Центру Йосип Торпоі. 

Для цього закарпатські упорядники багато разів їздили до угорських умільців. Встановлені з ними контакти ставали набутком майстрів найзахіднішого українського регіону, як і їхні вміння та навички. До того ж представники краю за Карпатами влаштовували для закордонних майстрів майстер-класи, які набули найяскравішого втілення під час «Берегфесту». Тоді в Береговому зробили цілу вулицю-ярмарок, на яку зі своїми виробами прийшли понад 20 угорських умільців.

Ми значною мірою відновили історичні зв’язки, традиції, які існували раніше, додав Йосип Торпоі. 

У каталозі інформація про більш ніж 140 майстрів та умільців українською, угорською та англійською мовами. Вони займаються різними ремеслами — від бісероплетіння до шкіряного виробництва. Із Закарпаття найкраще представлено майстрів з Ужгородського, Берегівського, Виноградівського та Іршавського районів, а також обласного центру. Каталог вміщує і відомості про 25 майстрів з Угорщини. Є й інформація про творчі центри і спілки, які займаються з дітьми та проводять майстер-класи.

Цікавості каталогу додають рухомі сюжети: про майстрів-умільців розповідають 15 фільмів кількома мовами.

Вірить у корисність проекту для мандрівників по обидва боки кордону голова Асоціації сільського туризму області Саболч-Сатмар-Берег (Угорщина) Ганус Арпад. 

— Ми намагалися знайти людей, які вміють виготовляти сувеніри і продукти, які представляють регіон, стверджує він. Глобалізація настільки проникає, що треба робити своє, приваблювати туристів тим, що можна купити тільки в нас. Ми будемо не цікаві для Європи та самих себе без збереження наших давніх ремесел, і це слід враховувати.

Людину за каталогом можна знайти, дізнатися більше про неї, налагодити контакт. Виданий каталог представлений в Ужгородському та Берегівському турінфоцентрах.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua