"Безкомпромісність — не кращий вихід"

Олег ГРОМОВ
12 лютого 2015

Банкіри розкритикували зареєстрований у Верховній Раді законопроект №1360, яким пропонується збільшення регулярного збору у Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) за депозитами у національній валюті з 0,5 до 2,5%.

У Національній асоціації банків України (НАБУ) вважають, що збільшення таких відрахувань ускладнить і без того не найкращий стан фінустанов, які є учасниками ФГВФО. «Це призведе до збільшення кількості неплатоспроможних банків на ринку, і внаслідок цього — до ще більшого навантаження на сам фонд. Крім того, такі можливі зміни можуть мати негативні наслідки для вкладників банків», — йдеться у повідомленні НАБУ.

Слід додати, що фінустанови також виступають проти необхідності сплати у ФГВФО першочергового збору тими банками, які брали участь у реорганізації та віддавали такі кошти раніше.

Що означатиме ухвалення такого законопроекту? Чи позитивним буде для фізичних осіб збільшення регулярного збору?

«УК» звернувся за коментарем до відомої компанії «Простобанкконсалтинг». «Збільшення збору у ФГВФО, якщо воно відбудеться, матиме скоріше за все негативні наслідки для банківської системи. Пояснюється це тим, що фінансові установи, які тепер мають проблеми, у першу чергу шукають варіанти докапіталізації. Тож їм зайві витрати ні до чого», — зазначають фахівці компанії. Водночас треба сказати, що за 2014 рік Нацбанк вивів із ринку 33 збанкрутілі фінустанови, а активи ФГВФО зросли більш ніж удвічі (із 7,3 до 16,9 мільярда гривень). Фахівці «Простобанкконсалтинг» додають, що з ринку виводили далеко не найбільші банки, а активи ФГВФО зростали завдяки позикам, наданим урядом через Нацбанк. Таким чином, казати про те, що ФГВФО може самотужки вирішити всі покладені на нього завдання, також не можна. Утім, експерти зазначають, що Нацбанк та уряд проводять продуктивну роботу, скеровану на підтримку фонду.

Так, голова правління Всеукраїнської громадської організації «Фінансова грамота України» Михайло Стрельніков вважає, що підвищувати такий збір і ФГВФО треба. «Наразі більша частина банків не виконує свої прямі функції — кредитування економіки. Вони займаються лише спекуляціями. Тому підтримка фонду збільшеним розміром зборів буде цілком законною і правильною», — додає він. За нинішніх умов мудрим кроком справді стане досягнення компромісу. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua