"Безпека для атомних станцій"

Віталій ЧЕПІЖКО
25 вересня 2014

Нещодавно у Польщі відбувся семінар «Центральна Європа та ядерна безпека: місію завершено?». Участь у ньому брала й українська делегація. Про що там ішлося — під час брифінгу для ЗМІ розповіла заступник голови Державної інспекції ядерного регулювання Ольга Макаровська.

«Теми, які обговорювали, дуже важливі в плані підтримання ядерної безпеки і нерозповсюдження ядерної зброї. Поки у світі існують ядерні установки, ядерні матеріали, — є ризики їх використання з диверсійною метою. Що треба робити? Треба зменшувати їх кількість і жорстко контролювати і, найголовніше, забезпечити їхню охорону, аби вони не потрапили до рук терористів. Як відомо, Україна відмовилася від ядерної зброї та ядерних матеріалів. У ході семінару ми ділилися з європейськими експертами власним досвідом. У нинішній ситуації, в якій перебуває наша держава, питання захисту атомних станцій дуже актуальне. Адже, образно кажучи, «холодне повітря з російської півночі» може сягнути і Європи», — констатує пані Ольга.

Наша країна є лідером на континенті у царині ядерної безпеки. Фото з сайту wikipedia.org

Щодо атомних вітчизняних станцій, то вони сьогодні працюють на низькозбагаченому урані, безпеку АЕС приведено у найвищий ступінь захисту. Крім того, МАГАТЕ щороку підтверджує цей найвищий ступінь. Україна є лідером у Європі у царині ядерної безпеки. «Разом з тим ситуація в Україні має спонукати Європу до аналізу і розробки всіх можливих сценаріїв події. Треба розробити нові міжнародні інструменти безпеки для фізичної безпеки атомних станцій», — каже Ольга Макаровська.

Загалом учасники семінару, за її словами, перейнялися пропозиціями України щодо забезпечення ядерної безпеки.

Під час брифінгу журналісти запитали в Ольги Макаровської, чи може Україна відновити ядерний статус. Експерт відповіла: «Щодо наукового потенціалу, Україна може відновити його, але, на мою думку, це буде політично неправильним рішенням».

Нагадаємо, Міністерство закордонних справ України заявило, що заперечує повернення ядерного статусу України. Раніше деякі українські політики виступили за те, щоб Україна поновила статус ядерної держави, щоб захиститися від агресії з боку Росії. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua