"Безпека газового господарства понад усе"

Олександр ВЕРТІЛЬ
9 липня 2014

Останнім часом ПАТ «Сумигаз» активізувало роботу, спрямовану на підвищення безпеки експлуатації обладнання. Такі заходи цілком умотивовані з огляду на надзвичайні події у вітчизняній ГТС.

Газове господарство надто небезпечне, тому експлуатувати його слід уважно. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

 У цьому році за допомогою спеціальних приладів комплексно обстежено понад 600 кілометрів підземних магістралей і капітально полагоджено надземні газові нитки. Крім того, для стабілізації тиску блакитного палива передбачено окреме фінансування на кільцювання газопроводів.

За словами першого заступника голови правління — головного інженера ПАТ Олександра Деменка, спеціалісти широко застосовують катодний захист труб від корозійного руйнування. Завдяки таким інженерно-технічним роботам лише одна станція катодного захисту здатна вберегти близько 10 кілометрів газопроводу. 

Сумигаз постійно закуповує обладнання, що гарантує високий ступінь захисту і відповідає європейським стандартам. Фахівці мають такі сучасні прилади, як детектори метану лазерний PМLD, газоаналізатори Variotec 480, «Дозор-С-М-30», шукачі витікання «Варта», індикатори тиску 4000П (ІDT) та інші, які служать для виявлення витоків природного газу і вимірювання його концентрації до 0,001%.

Протягом року ремонтники реконструюють споруди на розподільчих газопроводах, ремонтують газові колодязі, замінюють технологічне обладнання, засувки, відновлюють  електроживлення і встановлюють захист від ураження блискавками тощо.

Як і в попередні роки,  ПАТ «Сумигаз» залишається одним з найбільших суб’єктів господарювання на території Сумщини і своєрідним важковаговиком — платником податків. Споживачі компанії — чотири п’ятих загальної кількості домогосподарств краю, або майже 370 тисяч сімей. Обслуговуючи 12 тисяч кілометрів газопроводу, товариство забезпечує постійними робочими місцями і відповідно заробітною платою 2,7 тисячі місцевих жителів. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua