"Безпека харчів: розбіжностей немає"

8 жовтня 2013

З огляду на наміри України підписати Угоду про асоціацію з ЄС постає питання подальшого розвитку співпраці між нашою державою та країнами Митного союзу в сфері безпеки та якості харчової продукції. Про перспективи такої співпраці йшлося під час телефонної розмови першого заступника міністра аграрної політики та продовольства Івана Бісюка з головою Федеральної служби з ветеринарного та фітосанітарного контролю Росії Сергієм Данквертом.

Іван Бісюк нагадав, що нині в Україні створено єдиний відповідальний орган у сфері безпеки харчових продуктів — Державну ветеринарну та фітосанітарну службу. Вона займається питаннями ветеринарного контролю, ветеринарної медицини, захисту й карантину рослин, охорони прав на сорти рослин, племінного інспектування, ідентифікації тварин.

Перший заступник міністра також підкреслив, що в усіх експортно-імпортних операціях Україна діє відповідно до Угоди СОТ про застосування санітарних та фітосанітарних заходів (SPS — Agreement on the Application of Sanitary and Phytosanitary Measures), які набули чинності з 1995 року і є обов’язковими для всіх країн — учасниць СОТ.

Тобто в частині безпеки харчових продуктів розбіжностей між вимогами в Україні та країнах Європейського Союзу, в Україні та Митному союзі нині немає.

Водночас українська та російська сторони припускають можливість подальшого опрацювання питань відповідності технічним регламентам МС продукції, яку експортують туди з України.

Сторони констатували, що вже напрацьовано шляхи врегулювання цих питань. Так, у разі виникнення будь-яких спірних моментів Україну відвідують представники Федеральної служби з ветеринарного та фітосанітарного нагляду Росії. Вони проводять інспектування як підприємств, що експортують продукцію до Росії та інших країн МС, так і відповідні структури (лабораторії), що видають дозвільні документи на експорт до країн МС, повідомляє прес-служба Мінагрополітики.

Сторони домовилися оперативно інформувати про внесення змін до санітарних та фітосанітарних вимог ЄС і Митного союзу для виваженого врегулювання питань, що виникатимуть. Найближчим часом країни обміняються офіційними документами, якими буде закріплено досягнуті під час телефонних переговорів домовленості. 

Відділ новин 
«Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua