"«Бійці не повинні проходити реабілітацію в психіатричних лікарнях»"

26 листопада 2014

Психологічна допомога учасникам бойових дій. Що таке посттравматичний стрес та чим зарадити в таких випадках? На ці та інші запитання під час «прямої лінії» читачам «УК» відповідав професор кафедри медичної психології і педагогіки Київського медичного університету ім. О. Богомольця Олег ЧАБАН. Запитували зокрема й про таке:

Наталя ЗВОРИГІНА, Запоріжжя:

— У Запоріжжі бійців з АТО «реабілітують» у психіатричній лікарні. Може, вони справді потребують допомоги психіатрів, але не хочуть бути «психами» й надалі нести на собі цей відбиток. Яким чином можна організувати реабілітацію хлопців?

— Це справді біда, і такі випадки є не лише в Запоріжжі. Бійці АТО, які перебувають на реабілітації, не повинні лікуватися в психіатричних закладах. Якщо люди потрапляють в психіатричну лікарню, виникає автоматична стигматизація. Звичайно, може бути незначний відсоток бійців (можливо, 0,1—0,2%), які справді потребують спеціалізованої психіатричної допомоги: якщо вони страждають від марення, галюцинацій тощо. В такому разі має бути короткотривале лікування, й сучасні препарати дають змогу швидко зупинити цей процес. Після цього людину відразу потрібно забирати з такої лікарні та переводити на амбулаторне лікування, в терапевтичний стаціонар тощо, де з нею працюватимуть психотерапевти й психологи. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua