"Біля Софії «висоток» не буде"

Вадим ПРОЦИШИН
26 квiтня 2013

ПОЗИЦІЯ. Під час брифінгу в Будинку уряду міністр культури Леонід Новохатько розповів про підготовку до святкування 1025-річчя хрещення Київської Русі. За його словами, один з головних напрямків — приведення до ладу пам’яток сакральної архітектури. Урядовою постановою таких об’єктів визначено чотири: Церква Святої Катерини у Чернігові, Києво-Печерська лавра, Михайлівський Золотоверхий собор і Софія Київська.

Коментуючи нещодавнє судове рішення, що зобов’язує Київську міську раду укласти договір оренди земельної ділянки, яка розміщена приблизно за 40—50 метрів від мурів Софії Київської, Леонід Новохатько зазначив, що за його інформацією, голова столичної ради планує оскаржити це рішення. «В рамках моєї компетенції хочу сказати: якщо навіть відбудеться варіант, що Київську міську раду зобов’яжуть укласти таку угоду, це ще не означає, що там буде щось високе. В усякому разі, будь-які спроби щось там побудувати зустрічатимуть жорстку критику, аж до судових позовів Міністерства культури», — заявив керівник відомства.

При цьому він зауважив, що теоретично на цій ділянці може бути збудовано, наприклад, одноповерховий павільйон. Такий варіант може бути погоджено з юридичної точки зору, а також із ЮНЕСКО. «Але висотного будівництва і Мінкультури, і громадськість, і ЗМІ за 40 метрів від Софії не допустять. Не можна балуватися, врешті-решт, і гратися з культурною спадщиною, як це було до сьогодні», — наголосив Леонід Новохатько.   



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua