"Біоетанол зміцнює енергонезалежність"

3 квiтня 2013

АЛЬТЕРНАТИВА. Цього року держава продовжуватиме розвиток альтернативних джерел палива, зокрема сприятиме збільшенню виробництва біоетанолу. Таке положення передбачено Програмою активізації розвитку економіки на 2013—2014 роки. Для цього кілька спиртових заводів буде перепрофільовано. Це зробить такі підприємства прибутковими, сприятиме зменшенню залежності від імпорту світлих нафтопродуктів, а також забезпечить виконання закону про додавання біокомпонентів до бензину. Про це повідомив міністр аграрної політики та продовольства Микола Присяжнюк.

«Протягом найближчих двох років плануємо перепрофілювати 29 спиртових заводів. Ці підприємства вироблятимуть біоетанол і щороку даватимуть приблизно 360 тисяч тонн продукції. Це істотно підвищить рівень енергетичної незалежності держави, скоротивши імпорт енергоносіїв, насамперед світлих нафтопродуктів», — зазначив Микола Присяжнюк.

Урядовець також нагадав, що, відповідно до законодавства, починаючи з 2014 року обов’язкова частка біоетанолу в паливі становитиме 5%, повідомляє прес-служба Міністерства аграрної політики та продовольства. 

«Я переконаний, що ми зможемо відродити спиртову галузь. Ми обрали правильний шлях: за альтернативними джерелами енергії — майбутнє. Тим паче, що слід виконувати вимоги законодавства, оскільки з 2014 року 5% частка біоетанолу в паливі стане обов’язковою», — зауважив Микола Присяжнюк.

Можливість забезпечувати альтернативні джерела палива з’явиться і на цукрових заводах. Скажімо, залежно від кон’юнктури ринку виробники мають обирати, що виробляти: цукор чи біоетанол. «Цукрова галузь виготовляє продукції більше, ніж споживають усередині країни. Решту експортуємо. Проте, щоб виробники не зазнавали збитків, коли ціна на продукт мінімальна, ми пропонуємо їм перепрофільовуватися. Залежно від ситуації на ринку підприємці обиратимуть: варити цукор чи виробляти біоетанол», — конкретизував Микола Присяжнюк.

На перепрофілювання заводів у 2013 році заплановано виділити 209,8 мільйона гривень, а в 2014-му — 140,2 мільйона. Тим паче, що в Україні біоетанол можна виробляти не лише з цукрового буряка, а й з кукурудзи, врожаї якої зростають рік у рік.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua