"Блокпост справді забезпечить захист"

Наталя ЗВОРИГІНА
12 серпня 2014

Фахівці Запорізького домобудівного комбінату розробили універсальний мобільний залізобетонний модуль-дот для захисту українських бійців. Винахід випробували на полігоні «Близнюки» поблизу Запоріжжя.

За словами розробників, таку споруду монтують і розбирають за 2,5 години. Товщина однієї стіни 350 мм, її вага — близько 10 тонн з урахуванням складної системи потрійного армування. Загальна маса споруди становить близько 50 тонн. Розмір цього блокпоста-доту 4 на 3 метри, що дає змогу розмістити в ньому приблизно 12 бійців.

Випробувати на міцність захисну споруду довірили військовим фахівцям 55-ї артбригади, що дислокується у Запоріжжі в «Уральських казармах». З відстані 150 метрів по ній нещадно «лупили» із автомата Калашникова патронами калібру 5,45 мм, кулемета Калашникова 7,62 мм, зенітної установки 14,5 мм, гранатомета АГС-17 «Полум’я» і ручного гранатомета. Пересувний залізобетонний блокпост-дот успішно витримав вогневий натиск стрілецької зброї, проте його пробив кумулятивний боєзаряд із протитанкового гранатомета.

— Маємо переконливі наочні докази того, що стрілецьке озброєння ця конструкція витримує. І я вже бачу по самій конструкції — вона витримає й осколковий заряд, — дав оцінку захисній споруді командир 55-ї артилерійської бригади полковник Сергій Брусов. — Утім, від кумулятивних зарядів, які завдяки величезному тиску і високій температурі пропалюють броню, конструкція не убезпечить. Тож потрібно вдосконалити цю розробку.

Дот-блокпост пройшов випробування на міцність. Фото з сайту mignews.com.ua

Військовик наголосив, що такі залізобетонні конструкції надійніше захищатимуть українських бійців, ніж мішки з піском, якими в зоні АТО укріплюють блокпости. А щодо вдосконалення захисних якостей споруди, то Сергій Брусов запропонував встановити захисні сітки під певним кутом нахилу, щоб снаряд, влучаючи у них, рикошетив у безпечному напрямку.

— Такий захисний дот дуже потрібен у першу чергу тим, хто перебуває в зоні проведення АТО, а також на блокпостах Запорізької області для охорони регіону, — резюмував полковник Брусов.

Ідея створення пересувного залізобетонного блокпоста виникла, коли представники Запорізького домобудівного комбінату з гуманітарною допомогою відвідали військових у Донецькій області і на власні очі побачили недосконалість стаціонарних захисних засобів, за якими ховаються українські бійці. «Уже за два тижні свою ідею ми втілили в життя, — підтвердив власник Запорізького домобудівного комбінату Петро Сабашук. — Вартість одного такого блокпоста (залежно від його розмірів) становить від 50 до 100 тисяч гривень. Потужності нашого підприємства дають змогу виготовляти чотири таких блокпости на добу». 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua