"Бойовикам домовленості про мир не писані"

Павло КУЩ
19 березня 2015

Ігноруючи мінські домовленості про відведення важкої зброї та припинення обстрілів, незаконні збройні формування самопроголошеної «ДНР» разом із тим не цураються розповсюджувати інформацію про обстріли з боку ЗСУ. Приміром, днями «міністерство оборони» бойовиків повідомило, що за минулу добу українські силовики буцімто аж 34 рази обстріляли з артилерії та мінометів населені пункти і позиції мирних «ополченців». 

Зрозуміло, спростування цинічної брехні не забарилося. «З усією відповідальністю повідомляю, що сили АТО у цей період взагалі не використовували артилерійських систем калібром більше 100 міліметрів, оскільки ми їх відвели відповідно до мінських домовленостей», — публічно зазначив у інформаційному центрі Донецької обласної держадміністрації в Краматорську заступник командувача АТО полковник Валентин Федічев.

За його словами, українські військові справді змушені були стріляти, але всього 4 рази, у тому числі двічі з мінометів калібру 82 міліметри в населених пунктах Широкіне та Піски. А використовувати зброю довелося у відповідь на інтенсивні обстріли з боку сепаратистів, яким мінські домовленості не писані. «При цьому бойовики відкривали вогонь 29 разів, в тому числі тричі з артилерійських систем калібру 122 міліметри, із танків 5 разів, із мінометів калібру 120 мм 3 рази, а калібру 82 мм двічі», — повідомив представник АТО. На жаль, вже звично бойовики знову розпочинають вести вогонь безпосередньо із територій населених пунктів: такі випадки зафіксовані на околиці села Широкіне, а у Донецьку тільки на одну добу 13 разів стріляли з вулиць, площ, парків, спортмайданчиків, а також з аеропорту.

Не витримує жодної критики й імітація проросійськими незаконними збройними формуваннями відведення важкої зброї від лінії розмежування. Зокрема, як підтвердив Валентин Федічев, у штабі АТО володіють інформацією про розташування на території концерну «Стирол» у Горлівці 16 танків бойовиків, 12 гаубиць калібру 122 мм і 9 самохідних артилерійських установок «Гвоздика» цього ж калібру, а на тутешній центральній збагачувальній фабриці замаскували 10 реактивних систем залпового вогню «Град». Наявність тут важкого озброєння зайвий раз свідчить про справжні наміри «ДНР», які зовсім не співпадають із виконанням домовленостей у Мінську. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua