"Борг — гірше за ниркову недостатність"

Владислав КИРЕЙ
21 лютого 2015

Хворих на ниркову недостатність, які лікуються методом гемодіалізу, на Черкащині 229. З них 150 — в обласній лікарні та 79 — у приватній клініці з іноземними інвестиціями «Фрезеніус». На жаль, уже стало традицією шукати гроші на їхнє  лікування не заздалегідь, а  коли настає безвихідь.

За словами директора департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Анатолія Ситника, торік на лікування цим  методом  передбачили понад 35 мільйонів гривень, зокрема міським та районним бюджетам область надала субвенцію 10,3 мільйона гривень. Витратних матеріалів, лікарських засобів та послуг діалізному центру «Фрезеніус» оплачено на суму 26,5 мільйона. Кредиторська заборгованість за надані послуги лікування хворих становить 4,3 мільйона. Очікується, як зауважують у департаменті охорони здоров’я, що її буде погашено після запланованої на березень сесії обласної ради.

Однак погашенням торішнього боргу справа не вирішується. Цього року, з огляду на значне підвищення вартості витратних матеріалів та лікарських засобів, а також збільшення кількості осіб, які потребують лікування методом гемодіалізу, потреба в коштах, за попередніми розрахунками, становить близько 60 мільйонів гривень. На жаль, обласний бюджет таких грошей не має, та й послуги з гемодіалізу мають фінансувати  з держбюджету. Оскільки  держава і досі не врегулювала питання надання таких послуг у недержавних закладах, доводиться розв’язувати цю проблему на обласному рівні.

Тож на засіданні спеціальної комісії заступник голови облдержадміністрації Віталій Коваль зазначив, що в межах обласної програми надання медичної допомоги хворим нефрологічного профілю цього року передбачено відкриття двох відділень гемодіалізу на базі Золотоніської центральної районної лікарні та в місті Сміла, що дасть змогу поліпшити лікування пацієнтів цих та навколишніх районів. Також заплановано придбати високоточні діалізатори для якіснішого обслуговування хворих в обласній лікарні. Нині ведуть підрахунки середньої вартості послуги гемодіалізу для обох закладів.

Як повідомив Черкаський міський голова Сергій Одарич, йому в питанні фінансування вдалося заручитися підтримкою голови парламентського Комітету з питань охорони здоров’я Ольги Богомолець. Після погодження із Прем’єр-міністром та міністром охорони здоров’я тепер у проекті змін до держбюджету на нинішній рік передбачено додаткові 400 мільйонів гривень на послуги гемодіалізу в країні. Якщо Верховна Рада підтримає ці зміни, проблему  буде розв’язано. Поки що ж, як заявляють представники «Фрезеніуса», приватна клініка перебуває перед загрозою закриття, якщо до 2 березня черкаська влада не знайде змоги покрити борги за надані послуги лікування хворих. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua