"Боргова криза у США загрожує світовій економіці"

4 жовтня 2013

Дефолт найбільшої економіки світу – ось нічне жахіття фінансових ринків. Довгі дні безрезультатних бюджетних переговорів тільки ще більше розпалюють паніку.

Найбільше бояться ті, кому США винні гроші – утримувачі американських державних облігацій. Їх називають «Treasuries» і вважають одним з найбільш надійних активів. Але у разі дефолту Америка не поверне те, що завинила.

Загальний борг США – 12,36 трлн євро.

Найбільший закордонний кредитор – Китай, якому США винні 946 млрд євро. На другому місці Японія – там 840 млрд. На третьому – Кариби – 213 млрд євро.

Це – офіційні дані станом на липень цього року.

Країні необхідно законодавчо підняти боргову стелю, аби економіка і надалі функціонувала. Але біда не проходить одна, і політики не можуть домовитися за багатьма питаннями.

МВФ попереджає про можливі наслідки такої категоричності демократів та республіканців.

Крістін Лаґард заявила: «Тривала політична нестабільність щодо бюджету і щодо боргової стелі робить тільки гірше. Урядової кризи вже більш ніж достатньо. Але неспроможність збільшити ліміт держборгу – це ще гірше. І це завдасть шкоди не лише економіці США, але й загалом світовій економіці».

Усі погоджуються з тим, що дефолт США стане жахливим ударом по борговому ринку. Але більшість так само не вірить у те, що це дійсно станеться, що політики дозволять цьому статися. Під час подібної політичної кризи 2011 року США позбулися свого еталонного рейтингу.

Copyright © 2013 euronews 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua