"Борис Березовский: від «хрещеного батька Кремля» до опального втікача"

25 березня 2013

ЗАВЕРШЕННЯ ЕПОХИ. Він міг стати видатним кібернетиком, однак у 90-ті обрав гроші та політику. Яким би не було ставлення до Бориса Березовського у його друзів та ворогів, усі сходяться в одному: разом з ним закінчилися ціла епоха.

На велику сцену він вийшов під час виборів 1996, ставши мозковим центром передвибочої кампанії тодішнього президента Бориса Єльцина. Тоді про Березовського знала вся Росія: він заправляв автомобільним бізнесом, був членом Ради директорів «Сібнафти» та контролював головні медіа-ресурси країни – канали ОРТ, ТВ-6, видання «Коммерсант», «Независимая газета» та «Новие известия».

Після переобрання Єльцина олігарх отримує крісло секретаря Ради безпеки. У 1997 саме він стає організатором підписання мирного договору між Росією та Чеченською республікою Ічкерія.

У 1999 році над головою Березовського починають збиратися хмари. Його понижують до звичайного депутата у Держдумі і відкривають першу кримінальну справу щодо незаконної діяльності «Аерофлоту».

У 2000 році він робить одну зі своїх головних і доленосних ставок, фактично керує операцією «Наступник». Влада від Єльцина переходить до Володимира Путіна. Згодом головним гаслом олігарха стане майже гоголівське «Я тебе породив, я тебе і усуну».

Критика Путіна перетворює одного з найбагатших людей Росії на політичного біженця. Він знаходить притулок у Великій Британії, де отримує нове ім’я Платон Єлєнін.

В еміграції життя Березовського нагадує шпигунський роман. Йому закидають вбивства впливових російських журналістів, підготовку повалення путінського режиму, фінансування «помаранчевої революції» в Україні та причетність до отруєння полонієм колишнього агента ФСБ Олександра Литвиненка.

У 2006 зі статками у 800 млн фунтів опальний олігарх входить до сотні найбагатших британців.

Однак після розлучення та рекордних відступних, а також поразки у суді від Романом Абрамовичем, гроші Березовського тануть на очах. Вже після його смерті з’ясовується: олігарх продавав картини та нерухомість для виплати боргів. А в останні дні свого життя мріяв повернутися на батьківщину.

Copyright © 2013 euronews 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua