"Боротьба з корупцією об’єднує політичні сили"

Олександр БІТТНЕР
21 травня 2013

ЗАКОНОДАВСТВО

Парламентарії хочуть, аби посадовців-хапуг народ знав у лице

Маємо рідкісний поки що приклад злагодженої роботи представників парламентської більшості й опозиції: відразу після великодньо-травневих вакацій Верховна Рада 373 голосами підтримала в цілому проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реалізації державної антикорупційної політики, авторами якого є представники Партії регіонів, УДАРу, «Свободи» і «Батьківщини».

Втім, подібний збіг інте?ресів, з огляду на тематику ухваленого документа, не має нічого сенсаційного, оскільки корупція вже давно стала однією з головних проблем суспільства і держави. Достатньо сказати, що торік Україна посіла «почесне» 144-е місце серед 176 країн за рівнем корумпованості всіх гілок, а збитки від корупційних правопорушень сягнули обсягів, що виходять за межі всякої економічно-політичної логіки.

Серед основних антикорупційних механізмів, закріплених у новому законі, аналітики особливо відзначають відкриття вільного доступу громадян до єдиного реєстру осіб, які вчинили корупційні правопорушення. Досі чиновники відносили цю інформацію до персональних даних, котрі не підлягають розголошенню. Очевидно, аби не чіпати «тонких» душевних струн махрових хапуг з високих кабінетів. Зайве говорити, що подібний гуманізм зводив нанівець увесь суспільний ефект від створення того самого єдиного реєстру.

У вільному доступі в мережі Інтернет мають з’явитися і фінансові декларації високопосадовців, а мінімальні суми витрат, за які вони повинні в цих деклараціях звітувати, знижуються майже вдвічі. Також запроваджується антикорупційна перевірка всіх нормативно-правових актів, які розглядаються органами державної влади, в тому числі й Верховною Радою. Це означає, що профільний комітет парламенту буде зобов’язаний вивчати в цьому плані всі подані проекти законів, включаючи й народно-депутатські, що дасть змогу знизити, так би мовити, рівень їхньої корупціогенності, переконані експерти.

Варто зазначити, що ще на стадії обговорення відповідного законопроекту частина депутатського загалу вимагала ще рішучіших антикорупційних дій. Приміром, негайно оприлюднити список найвищих чиновників, які незаконно придбали майно на території України та за її межами, аби, як висловився представник УДАРу Валентин Наливайченко, «…ініціювати процес притягнення до відповідальності та конфіскації вкраденого майна, підприємств і земель…». З цього, мовляв, має початися чесність у Верховній Раді… Хто б сперечався! Жаль лише, що та «чесність» не прижилася в парламенті за часів іншої більшості… 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua