"Божа Матір з-під поли"

Олена ОСОБОВА
22 травня 2013

ЗЛОЧИН. Майже легенду вигадав сорокарічний мелітополець, коли ретельно ховав ікони серед своїх речей і чекав митного огляду, подорожуючи потягом Сімферополь–Єкатеринбург. Коли митники виявили культурні цінності, розповів, що знайшов їх на горищі будинку родичів, та, мовляв, ніякої цінності вони не мають. Але експертиза встановила, що ікони є справжніми раритетами, дві з них — Казанська Божа Матір та Святий Іоанн Предтеча — датовані XVIII століттям, інші створені в XIX—на початку XX століття. Приблизна вартість цих творів становить близько 12 тисяч гривень. І ділок добре це знав. Подальше розслідування показало, що чоловік практично за безцінь придбав ікони в Україні, аби втридорога перепродати російським колекціонерам.

«Контрабандою історико-культурних цінностей найчастіше займаються люди, близькі до мистецтва, які знають справжню вартість предметів старовини», — підкреслює начальник слідчого відділу УСБУ в Луганській області Олег Федоров.

За фактом замаху на незаконне переміщення через митний кордон України культурних цінностей розпочато досудове розслідування. І це далеко не перший такий епізод. За даними прес-служби відомства, протягом останніх трьох років на Луганщині співробітниками СБУ, прикордонниками та митниками припинено понад десяток спроб контрабанди сакральних цінностей. Предмети, що вилучили правоохоронці, та ті, що конфісковані за рішенням суду, безплатно передають Міністерству культури. До речі, нині в обласному художньому музеї триває виставка «Сакральне мистецтво. Нові надходження до музею, передані Управлінням СБУ в Луганській області та Державною митною службою». До експозиції входять дев'ять ікон, переданих до музею Службою безпеки.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua