" Британці створили сканер, який «бачить» вміст рідини у пляшках"

2 червня 2014

Обмеження щодо рідин та гелеподібних речовин, що їх можна перевозити у ручному багажі, стало однією з основних проблем, повязаних із контролем пасажирів в аеропортах.

Втім, є надія, що незабаром ми знову матимемо право взяти з собою до літака пляшечку з питною водою чи тюбик зубної пасти. Британська компанія розробила сканер Insight100, здатний бачити, за допомогою лазерного світла, вміст пляшок із рідинами, навіть якщо ці пляшки – непрозорі. Такий сканер, здатний проаналізувати склад рідини за п’ять секунд, вже взято на озброєння системою безпеки у 65 європейських аеропортах.

«Через пять секунд звучить сигнал тривоги… або не звучить, якщо все гаразд. Якщо він звучить, зявляється червоне світло: свідчення того, що є загроза. У разі відсутності сигналу двері відчиняються, на екрані зявляється зелене світло, і пляшку повертають пасажирові. Тобто, вся процедура полягає в тому, щоб просвітити пляшку і проаналізувати світло, спрямоване на неї (це аж ніяк не можна порівняти з тим, що відбувається зараз: теперішня процедура є дуже громіздкою). Якщо є сигнал тривоги – є загроза, якщо немає – то немає і тривоги», – розповідає Кен Манн, віце-президент компанії Cobalt Light Systems, яка виготовила сканер.

Спроби створити схожий сканер були і раніше, проте лише тепер вдалося досягти результату, коли похибка (фальшива тривога) не перевищує 0,5 відсотка. Його можна використовувати для аналізу вмісту пляшок розміром понад три літри (висоту зчитувального пристрою можна коригувати у залежності від рівня наповненості посуду).

«З нашою технікою ми можемо бачити рідину у будь-якій упаковці – пластиковій чи скляній, кольоровій, картонній, одним словом – будь-якій, не відкриваючи цієї упаковки», – каже далі Кен Манн.

Крім того, «картотека» рідин цілий час оновлюється, аби бути в змозі визначати нові і нові можливі загрози, приховані у невинних на перший погляд пляшечках з водою.

 Copyright © 2014 euronews



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua