"Британська солідарність стає рельєфнішою"

7 березня 2015

У справедливій війні, під час якої Україна вже майже рік протистоїть російській агресії, з нами солідарний чи не весь світ. Щоправда, самої моральної підтримки, як і точкових поетапних санкцій, замало, щоб зупинити ворога. Це починають розуміти дедалі більше країн. Велика Британія серед тих держав, хто чи не з перших днів агресії бачила конфлікт не крізь рожеві окуляри.

Днями Президент Петро Порошенко зустрівся з міністром закордонних справ Великої Британії Філіпом Хеммондом і подякував за чітку позицію, яку займає його країна, підтримуючи Україну в її боротьбі з ворогом. «Дякую за сильну підтримку захисту Україною своєї незалежності, територіальної цілісності та суверенітету. Наша боротьба є битвою за свободу, демократію та європейські цінності й принципи», — цитує слова Президента його прес-служба.

Про єдність позицій в оцінці ситуації свідчить те, що Петро Порошенко та Філіп Хеммонд вважають за необхідне виконання всіма сторонами зобов’язань, зафіксованих у Мінську. Що ж до інших країн, то глава нашої держави сподівається, що й вони всерйоз оцінять небезпеку, яка нависла над Україною, а не «не одягнуть рожеві окуляри, вважаючи, що все добре».

Глава держави наголосив, що складна ситуація не тільки на Донбасі, а й в окупованому Криму, де заарештовують місцевих активістів, нехтують громадянськими правами українців та жителів інших національностей. Чимало проблем із заручниками та військовополоненими. Процес їхнього звільнення гальмується. Немає прогресу й у справі Надії Савченко.

Найгірше ж те, що досі немає контролю за кордоном, не виведено іноземні війська з окупованих територій, а відведення бойовиків від лінії зіткнення більшою мірою імітується. На переконання Президента, задля деескалації ситуації слід запровадити міжнародну миротворчу місію.

Співрозмовники погодилися, що має бути посилено й роботу місії ОБСЄ в Україні, а також обговорили співпрацю в економічній та оборонній сфері. Петро Порошенко зазначив, що наша країна розраховує на подальшу підтримку Великої Британії та ефективну двосторонню співпрацю. Він подякував за участь у трастовому фонді НАТО. Сказав, що задоволений співпрацею в економічній сфері й закликав підписанта Будапештського меморандуму ратифікувати Угоду про асоціацію між Україною та Європейським Союзом.

Філіп Хеммонд наголосив, що його країна рішуче підтримує нашу боротьбу за суверенітет і захист територіальної цілісності. Запевнив у тому, що ЄС готовий підтримувати політику санкцій щодо Росії й надалі їх посилювати у разі ескалації конфлікту.

Свою позицію Філіп Хеммонд підтвердив і під час зустрічі з Прем’єр-міністром Арсенієм Яценюком та міністром закордонних справ Павлом Клімкіним. Як повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну, високий гість відзначив важливість консолідованої позиції країн ЄС до російської агресії й наголосив, що скасування впроваджених проти Росії санкцій буде безпосередньо пов’язане з повною імплементацією мінських домовленостей.

У відповідь Арсеній Яценюк підкреслив, що уряд України цінує зусилля Великої Британії в підтримці України в її боротьбі за свободу і незалежність. «Ми переконані, що Велика Британія — це один із наших найсильніших союзників у деескалації ситуації та реалізації України як успішної держави», — сказав він і додав, що ми дуже вдячні за направлення в Україну військових експертів, які допоможуть нашій армії стати набагато сильнішою.

Прем’єр наголосив, що чекає на отримання додаткової допомоги, яка потрібна Україні не для наступальних, а оборонних операцій. Світ врешті має зрозуміти: йдеться не лише про нашу безпеку, а про безпеку всієї Європи. Тож і відповідь має бути спільна, смілива і сильна, переконаний Прем’єр-міністр. 

Тетяна КИРИЛЕНКО
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua