"Будівельники більше не можуть терпіти «відкатну» складову"

Олекса Лужний
13 березня 2014

Українська будівельна спільнота не може терпіти кричущу корупцію в органах держвлади та контролю за галуззю, яка охопила останніми роками цей один із найважливіших ринків держави. 

Тому 5 березня цього року Конфедерація будівельників України (КБУ) оголосила про створення Антикорупційного комітету, який відстежуватиме діяльність органів державної та місцевої влади. До складу комітету, крім представників КБУ, планують долучити представників міжнародних організацій, професійних громадських об’єднань та фахівців силових структур. Основна мета комітету — створення рейтингу корупції в регіонах, проведення люстрації, контроль за призначенням на посаду за конкурсом та за встановленими кваліфікаційними вимогами.

«Ми багато років живемо та працюємо в корупційній системі. А зараз в Україні той унікальний час, коли ми можемо змінити ситуацію на краще. Люди, зокрема представники бізнесу, очікують змін. Настав час, коли ми можемо не дати корупційним схемам діяти в економіці України», — вважає президент КБУ Лев Парцхаладзе.

Згідно із приблизними підрахунками Антикорупційного комітету, будівельників змушували сплачувати близько 20 мільярдів гривень на рік. З них близько 8 мільярдів — за об’єкти житлового будівництва. У Києві  корупційна вартість за кожний квадратний метр сягає 155 доларів, у регіонах — до 70. Забудовники скаржаться, що їм пропонували два варіанти: або отримувати нескінченну кількість формальних відписок, або прискорити процес за допомогою матеріальної допомоги.

Антикорупційний комітет КБУ затвердив перший перелік служб, щодо яких найбільше звернень учасників ринку, і висловив недовіру таким органам: Державній реєстраційній службі та всім її підрозділам в областях та АР Крим,  департаменту культурної спадщини та культурних цінностей Міністерства культури, Науково-методичній раді Міністерства культури з питань охорони культурної спадщини, Державній архітектурно-будівельній інспекції та всім її підрозділам в областях та в АР Крим, усім управлінням архітектури і містобудування міст Києва, Севастополя  та обласних центрів. 

Віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку Володимир Гройсман підтримав ініціативи КБУ: «Ми продовжуємо традиційну взаємодію, робитимемо все, щоб життя у будівництві було легшим. Моє завдання — напрацьовувати нормативну базу».

За його словами, першочергове завдання нині — боротьба з корупцією та переформатування роботи Держархбудінспекції, створення механізму декларативного методу введення об’єктів в експлуатацію, підвищення якості об’єктів будівництва та інше.

Тож боротьбу будівельників за краще некорумповане майбутнє, яке дасть змогу значно знизити ціни на дорогий квадратний метр, омріяний багатьма українцями, лише розпочато. Проте вона обіцяє бути результативною.

 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua