"Буферна зона від загрози чуми"

Олена ОСОБОВА
11 квiтня 2014

У Луганській області зняли карантин, уведений через африканську чуму свиней. Зараз ветеринари проводять роз’яснювальну роботу з населенням, аби у 10-кілометровій зоні біля кордону з Росією люди не тримали свиней узагалі.

«Ми оголосили про створення так званої буферної зони, щоб звести до мінімуму загрозу поширення вірусу африканської чуми свиней. Тож у цьому районі люди зараз вирізують тварин, які тримають у домашніх господарствах, і зобов’язуються надалі їх не розводити», — розповів головний ветеринарний лікар області Микола Мартиненко.

Що ж до відстрілу диких кабанів у області, то мисливці вибили вже 1200 голів, знають, що їх залишилося не більше 140, і мають намір проводити відстріл до повної ліквідації популяції. Допоможуть їм в утилізації дикого кабана й рятувальники.

Загалом від цього лиха, за даними Держветфітослужби країни, Україна понесла мінімальні збитки — приблизно 167 тисяч гривень. У населення Луганщини вилучили 480 свиней. Але якщо для країни у цілому збитки оцінюють як мінімальні, то людей, які змушені були пустити під ніж свою худобу, і, як наприклад у Краснодонському районі, залишилися без обіцяної державою компенсації, — така ситуація не влаштовує. Лихо зачепило два райони області. Вартість м’ясопродукції в Станично-Луганському районі відшкодовували населенню переробні підприємства, куди доправляли вилучені свійські тварини. Краснодонцям же спочатку обіцяла відшкодувати вартість м’яса держава, однак зараз у виділенні коштів відмовлено у зв’язку з тим, що ця надзвичайна подія природного характеру носила місцевий рівень небезпеки. Нині вирішується питання щодо виділення коштів для відшкодування завданих майнових втрат із місцевого резервного фонду. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua