"«Буржуйка» їде в зону АТО"

Інна КОСЯНЧУК
8 жовтня 2014

Осінні холоди все дужче даються взнаки. Тим більш тривожно за наших бійців на сході, адже їхній польовий побут далекий від комфортного. Безумовно, потрібні теплі одяганка і взуванка, але це ще не все. Як обігріватимуться солдати в холодні осінні ночі? Кажуть, «буржуйки» допоможуть. Адже вони компактні й зручні для польових умов, та й потребують простих енергоносіїв — дров та вугілля. Тож за їх випуск нині взялося чимало підприємств і приватних майстрів. Наприклад, одна з виправних колоній на Буковині, підприємство на Кіровоградщині… Волонтери-умільці також відправляють бійцям свій «хенд-мейд», хоч і кустарний, але нормальної якості.

Такі печі забезпечать військовим комфорт. Фото з сайту mvs.gov.ua

А нещодавно віддали перші «буржуйки», адаптовані для умов АТО, і фахівці «Київводоканалу». До цього підприємства не випадково звернулися волонтери з проханням надати такі прилади. Директор технічного департаменту «Київводоканалу» Юрій Київський зауважив, що для підприємства «буржуйки» — звичайна річ, ними обладнують «аварійки». Однак там використовують компактніші прилади. А ось спеціально для відправки на схід фахівці «Київводоканалу» розробили «буржуйку» великих розмірів, що може вмістити майже чверть кубометра дров. Матеріали для печі знайшли у майстернях підприємства. Так, департамент експлуатації водопровідного господарства надав уже вживані заготовки — фрагменти трубопроводу, який порізали на частини потрібного розміру. Основний акцент у розробці твердопаливної печі зробили на її тепловіддачу.

Транспортувати такий прилад треба вантажною технікою — вага одного сягає 350 кілограмів. Для зручності труба-димар від’єднується. Уже підготовлено майже 10 «буржуйок» для відправки в зону АТО. До речі, як розповіла «Урядовому кур’єру» радник голови правління «Київводоканалу» з питань інформаційної політики Вікторія Яковлєва, працівники підприємства виготовляють «буржуйки» також на волонтерських началах — у позаробочий час і без оплати за цю роботу.

«Перед відправленням ексклюзивних подарунків-печей на передову майстри наносять спеціальні гравіювання як символ віри у перемогу та мир, передаючи тепло наших сердець, що зігріватиме наших військових у холодну пору», — зауважують водоканалівці.

Нині на сході України воюють 15 працівників «Київводоканалу». Товариство постійно підтримує зв’язок з мобілізованими колегами, відправляє на передову посилки з усім необхідним. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua