"Бути незалежним від держави"

Вікторія КОВАЛЬОВА
4 жовтня 2014

Середній показник малого і середнього бізнесу у внутрішньому валовому продукті (ВВП) країн Європейського Союзу сягає 60%, тоді як у Росії він становить 20%, а в Україні — 12%. Про це під час Київського міжнародного економічного форуму заявив голова правління публічного акціонерного товариства (ПАО) «Державний ощадбанк України» Андрій Пишний.

За його словами, для Ощадбанку основним пріоритетом на сьогодні є інвестиція в свободу і людський капітал. «Людина, яка дає сама собі раду, — найменш залежна від держави і найбільш вимоглива до неї. Там, де розвивається малий і середній бізнес, не виникають януковичі та не з’являються путіни», — вважає він.

Оскільки в Державному ощадбанку України вважають, що малий і середній бізнес — це основа функціонування української економіки, банк розробляє продукти для малого та середнього бізнесу. Зокрема на сьогодні фінустанова на 159 мільйонів євро профінансувала проекти середнього і малого бізнесу в рамках кредитної лінії обсягом 220 мільйонів євро. Цю довгострокову кредитну лінію на термін до 10 років Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) відкрив для Ощадбанку. Основною метою угоди  між ними є фінансування вітчизняних малих і середніх підприємств, компаній середньої капіталізації та інших пріоритетних проектів.

«В Україні відсотки за банківським депозитом становлять 25%, тоді як інвестиції в приватний бізнес дають 15—20%. Якщо такі ставки зберігаються тривалий період, то фінансова інвестиція в бізнес стає демотивованою», — констатує голова «Райффайзен Банк Аваль» Володимир Лавренчук.

Фахівці зауважують, що якщо раніше в Україні говорили, як мантру, «експортоорієнтовані галузі», то нині акцент потрібно робити на імпортозаміщенні, малому і середньому бізнесі, створенні робочих місць. А девальвація може стати стимулом для більш інтенсивного виробництва українських товарів. А ось перший заступник голови Київської міськдержадміністрації Ігор Ніконов впевнений, що потрібно розвивати вітчизняний фондовий ринок, який дає змогу вкладати кошти в економіку без прямого посередництва банків. Те що відбувається тепер у нашій країні — є й великим викликом, і своєрідним вікном для нових можливостей.

Одне слово, чим більше фінансових інструментів матимуть  представники українського бізнесу, тим вагомішим буде їхній внесок у створення національного ВВП. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua