Полтавщина унікальна у проведенні  адміністративно-територіальної реформи. Хоч  би тому, що загальна її площа — майже 3 мільйони гектарів, і там найбільше в Україні сіл і хуторів. А базових рад — аж 467, це вдвічі більше, ніж, наприклад, у Швеції з 8-мільйонним населенням. Проте полтавці одними з перших у країні ухвалили перспективний план реформування нинішнього устрою, підтримавши уряд у його прагненні децентралізувати владу, посилити фінансовий стан місцевого самоврядування, віддати більше повноважень на місця. Щоб влада у територіальних громадах була виборною. Держава тільки здійснюватиме нагляд за дотриманням законності й координуватиме.

У 2015 році, на момент ухвалення перспективного плану, на території області виявили бажання об’єднатися 59 територіальних громад, 200 сільських рад захотіли залишитися у старих межах. Обласна влада поставилася до вирішення цього питання, як вимагає Закон «Про добровільне об’єднання територіальних громад», — ліберально, адміністративно нікого не ламала. Це дало плоди. За три роки на Полтавщині вже створили 46 ОТГ, а згідно з перспективним планом, їх за весь період реформи мали створити 57. А відповідно до скоригованого торішнього липневого плану таких громад мають сформувати 70.

Найактивніше формувалися ОТГ на Полтавщині торік. Протягом року процес об’єднання завершили 20 із них, що майже вдвічі більше, ніж 2016-го. Новоутворені громади об’єднали 155 місцевих рад області, або майже 31%. Вони займають 27% її території.

Завдяки об’єднанню змінився світогляд жителів цих громад, їхніх керівників, Громади стають заможнішими. Торік 18 ОТГ, які вийшли на прямі бюджетні відносини, збільшили доходи у 2—5 разів — із 132 мільйонів гривень до майже мільярда гривень. Найвищі доходи мають Глобинська, Шишацька, Білоцерківська, Решетилівська та Пришибська громади, вони одні з найуспішніших в Україні.

Згідно з рейтингом Мінрегіону, Полтавщину визнано економічно найефективнішою.

Об’єднані громади активно розбудовують соціальну, транспортну інфраструктуру. На 2019 рік їхніми пріоритетами залишаються будівництво доріг, розвиток закладів системи охорони здоров’я, підвищення освіченості, оптимізація і створення сучасного освітнього простору та забезпечення сталого розвитку економіки.