"Бюджетний Санта ховає у торбі дефолт"

4 жовтня 2013

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»

Нижня і верхня  палати Конгресу США не дійшли згоди і не спромоглися  узгодити та ухвалити бюджет,  переговори з провідними конгресменами завершилися безрезультатно, і  Барак Обама заявив: Волл-стрит варто побоюватися, що консервативне крило Республіканської партії приведе країну до дефолту. Так почався новий фінансовий рік у найрозвиненішій країні. Тобто він ще не розпочався, бо брак кошторису не дає змоги фінансувати бюджетну сферу, а отже, понад  700 тисяч працівників державних установ змушені були взяти неоплачувану відпустку. У країні закрито для відвідувачів національні парки та туристичні об’єкти, не працюють урядові веб-сайти, деякі офіси та інші установи. Такі життєво важливі підрозділи, як служби авіадиспетчерів чи збереження ядерних арсеналів, фінансуються, однак  чимало державних послуг, зокрема з видачі паспортів і віз, соціальні виплати тимчасово припинено. Тимчасово обмежило роботу і Посольство США у нашій країні.

Міністерство фінансів США вже заявило, що  ліміт на запозичення буде перевищено 17 жовтня, і за відсутності схвалення Конгресу на новий випуск облігацій країні загрожує дефолт. Тож доводиться сподіватися на  політичний компроміс. Адже у такій ситуації Сполучені Штати вже опинялися. У 1995-му, за президентства Білла Клінтона, державні установи не працювали три тижні теж через парламентське протистояння між демократами й республіканцями. Причому, хоч як це дивно, на економічній ситуації ця зупинка зрештою позначилася радше позитивно, ніж навпаки.

Однак поки що новини з Капітолійського пагорба невтішні: республіканці та демократи звинувачують одне одного в  тому, що переговори зайшли у глухий кут. У свою чергу в Білому домі теж визначили межу компромісу. Барак Обама заявив, що він відмовляється вести переговори щодо бюджету з республіканцями, доки вони не дозволять уряду відновити роботу та не проголосують за підвищення верхньої межі держборгу.

«Хочу дати зрозуміти лідерам конгресу, що доки у нас не буде чіткого законодавчого акта про відновлення роботи уряду, доки ми не доб’ємося, щоб Конгрес дозволив міністерству фінансів виділити кошти на те, що сам Конгрес вже схвалив, доти ми відмовляємося вступати в переговори», — заявив Барак Обама.

Водночас бюджетна криза у Вашингтоні може спровокувати  значно масштабнішу. Керівник Європейського центробанку Маріо Драгі заявив, що, якщо бюджетна криза в країні затягнеться, то це матиме ризики не лише для США, а й для всієї світової економіки. Криза малоймовірна лише, якщо  пауза у роботі держустанов триватиме не довше, ніж кілька днів. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua