"Час приймати антифосфатний закон"

Владислав КИРЕЙ
13 серпня 2013

СЕЗОН

Як зупинити тотальне цвітіння річок

Влітку вода у Дніпрі поблизу черкаських пляжів через спеку та стрімке розмноження синьо-зелених водоростей традиційно стає смарагдового кольору. Втім, профільні служби міста зазвичай запевняють, що за бактеріологічними і хімічними показниками дніпрові води відповідають нормам. Проте за кольоровістю та каламутністю вода не відповідає хімічним нормативам. Ці показники, за даними досліджень, перевищують допустимі більш як удвічі. Тож купатися лікарі, як правило, дозволяють, але обережно. Особливо варто пильнувати маленьких відпочивальників, аби ті не наковталися річкової води, та ретельно змивати рештки, що залишаються на тілі після купання.

Екологи давно б’ють на сполох: басейн Дніпра дуже забруднений. У воді містяться й органічні забруднювачі, і хімічні мікроелементи, деякі з яких навіть мають радіаційне випромінювання. Подібний комплексний вплив може серйозно зашкодити людському організмові. У складі забруднювачів знаходять азот, залізо, карбамід, нітрит, нафто?продукти, феноли. Річка сама вже не може впоратися з такою кількістю бруду, не може самоочиститися, звідси — і цвітіння води, і зниження в ній кількості кисню.

Проте не тільки Дніпро — практично зацвіли всі українські водойми. Причина, як вважають учені, в потраплянні у воду в числі інших забруднювачів значної кількості фосфатів, якими ми користуємося.

Мало хто з нас замислюється над тим, що майже кожне прання білизни додає черговий смертельний мазок у цю сумну картину. Більшість пральних порошків, які використовують нині в Україні, під зав’язку начинені фосфатами.

Дніпро зацвів — засумувала дівчина за чистим плесом. Фото Романа КИРЕЯ

У більшості країн Західної Європи миючі засоби з фосфатами заборонені ще з 1990-х років, у США, Канаді, Японії — ще раніше. Так чи інакше, незабаром ситуація має змінитися і в нас. Уряд почув відозви екологів і завершив розробку анонсованого ще на початку минулого року законопроекту про поступове зниження в миючих засобах кількості фосфатів.

Однак від задуму до його втілення, як відомо, шлях буває неблизьким. Дуже хотілося б, аби він значно скоротився. Може, тоді б купальний сезон тривав ціле літо, а не місяць-півтора, як нині, коли зануритися в синьо-зелену воду просто страшно.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua