"Паралімпійська збірна України з футболу стала чемпіоном Європи "

Валерій РЕКУНОВ
6 серпня 2014

Лондон, 9 вересня 2012 року. Цього дня в англійській столиці розіграли останній комплект нагород XIV Паралімпійських ігор. На поле «Рівербанк-Арени» вийшли фіналісти футбольного турніру — збірні України та Росії. Долю вирішального матчу вирішив єдиний м’яч, забитий в другому таймі у ворота нашої команди.

Можливості взяти реванш підопічним головного тренера збірної Сергія Овчаренка довелося чекати два роки. На чемпіонаті Європи, який наприкінці липня проходив у португальському місті Майя, турнірна доля звела головних фаворитів у півфіналі. Основний час гри, яка для спортсменів з наслідками дитячого церебрального паралічу становить два тайми по 30 хвилин, переможця не визначив. Справжнім героєм післяматчевої серії пенальті став наш воротар — дніпропетровець Костянтин Симашко, який спочатку майстерно парирував один з ударів суперника, а згодом сам реалізував свою спробу. 5:4 — з таким рахунком синьо-жовта дружина обіграла чинних чемпіонів світу та лондонської Паралімпіади і пробилася до фіналу. В другій  парі команда Нідерландів виявилася сильнішою за ірландців — 3:2.

Фінальний поєдинок відбувся за безумовної переваги українців. Знову бездоганно на останньому рубежі діяв голкіпер Симашко, а його партнери — Володимир Антонюк, Євген Зінов’єв та Віталій Романчик — тричі змусили суперника розпочинати з центра поля.

Бронзовими призерами континентальної першості стали росіяни, які у втішному фіналі обіграли команду Ірландії — 3:0. Крім золотих медалей чемпіонів Європи збірна України завоювала ліцензію на участь у майбутніх Паралімпійських іграх в Ріо-де-Жанейро-2016. Варто також зазначити, що останній тренувальний збір перед поїздкою в Португалію наші футболісти провели на своїй рідній базі — в Національному центрі паралімпійської та дефлімпійської підготовки і реабілітації інвалідів в Євпаторії.

Перемогу на полях Португалії наша паралімпійська команда присвятила світлій пам’яті чудової людини — блискучого футболіста київського «Динамо» та збірної Білорусі Валентина Белькевича, який раптово помер від розриву тромбу.

— Пишаюся вами, чудові хлопці-паралімпійці, — відгукнувся на приємну звістку з Португалії один із вболівальників у соціальних мережах. — Я сам інвалід третьої групи (прихована форма ДЦП). Такі, як ви, додають нам усім наснаги і натхнення.

Президент Національного комітету спорту інвалідів України Валерій Сушкевич зазначив, що черговий успіх нашої футбольної збірної не став несподіванкою для вболівальників. Ось уже півтора десятка років синьо-жовта дружина нікому не поступається званням чемпіона Старого Світу. Бельгія-1999, Україна-2002, Ірландія-2006, Шотландія-2010 і нарешті Португалія-2014 — із кожного з цих змагань наші майстри шкіряного м’яча поверталися з найвищими нагородами. Невипадково збірна України впевнено очолює світовий рейтинг. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua