Близько п’ятої вечора 17 вересня на всій півночі Луганської області одночасно вимкнули світло. У Лисичанську та Сєверодонецьку, Кремінній та Старобільську почалася паніка. Поки ще були «живі» мобільні телефони, передзвонюючись з родичами і друзями в Києві та Центральній Україні, вдалося з’ясувати, що обстріляли Щастинську ТЕС. Люди (поки не споночіло) побігли запасатися свічками, водою і хлібом. Електрика зникла скрізь — навіть там, де не було воєнних дій. 

 Як повідомила прес-служба енергохолдингу ДТЕК, якому належить Луганська ТЕС, у результаті бойових дій біля міста Щастя кілька снарядів влучило в стратегічний об’єкт. Один з них пошкодив трансформатор. Почалася пожежа, загорілося трансформаторна олива. Електростанція автоматично відключилася.  Обстріл, що тривав, і висока температура горіння оливи не давали змоги членам добровільної пожежної дружини наблизитися до трансформатора для гасіння пожежі до глибокої ночі. Не могли приїхати пожежні підрозділи ДСНС. Співробітники станції заховалися в бомбосховищі.

 Цілу ніч луганчани, які волею долі стали вимушеними переселенцями, гарячково ставили одне одному питання: «Чи можна Щастинську ТЕС відновити?» Річ у тому, що 26 липня в результаті бойових дій область було відключено від енергосистеми України, і забезпечення краю електрикою залежало від того, чи працює станція в Щасті. І ось тепер без світла опинився понад мільйон людей на півночі області. Без електроенергії, отже і без мобільного зв’язку та водопостачання. Відключеною виявилася і 21 вугільна шахта із шахтарями під землею, здебільшого державні, електроенергію для яких виробляла ТЕС.

 До перших півнів пожежу на трансформаторі ТЕС вдалося загасити, але його повністю зруйновано. Енергетики підключили запасний трансформатор і спробували поновити роботу електростанції.

«Скільки шахтарів перебували в шахтах на момент відключення станції — невідомо. Також нема інформації, скільком вдалося вийти на поверхню. Без електроенергії на шахтах не можуть працювати насоси для відкачування води і вентиляція. Ситуація погіршується тим, що 4 вересня станцію замінував батальйон «Айдар», тож зберігається загроза вибуху», — так прокоментували ситуацію в компанії ДТЕК.

 Але свою війну енергетики все-таки виграли: попри небезпеку і обстріли, їм вдалося відновити роботу електростанції. «Енергетики докладають максимальних зусиль, щоб відновити подачу електроенергії жителям півночі Луганщини, а також шахтам, щоб гірники могли врятуватися, а самі вугільні підприємства не були затоплені», — підкреслив керівник антикризового штабу ДТЕК Дмитро Сахарук.

 Робота триває. На ранок наступного дня жителі Сєверодонецька та Лисичанська вже могли заряджати мобільні телефони, а у Старобільську ще чекали цієї можливості.

P.S.  Через неможливість доставити на фільтрувальні станції «Луганськводи» рідкий хлор підприємства змушені припинити водопостачання у 9 міст, повідомив речник РНБО Андрій Лисенко. Він заявив, що 19 вересня очищення питної води, забір якої здійснюється з ріки Сіверський Донець, буде припинено. «Цей захід пов’язаний з тим, що на Західній фільтрувальній станції компанії «Луганськвода» залишки рідкого хлору є критичними та немає можливості поповнення його запасів, оскільки станція розміщена на території, тимчасово підконтрольній бойовикам». За словами Лисенка, наслідком цього може бути різке погіршення санітарно-епідеміологічної ситуації в Луганському регіоні та припинення постачання питної води до міст Стаханов, Брянка, Лисичанськ, Первомайськ, Алчевськ, Красний Луч, Антрацит, Петровське, Попасна. 

Павло ПОСТНІКОВ
для «Урядового кур’єра»