"Через паніку до світла"

19 вересня 2014

Близько п’ятої вечора 17 вересня на всій півночі Луганської області одночасно вимкнули світло. У Лисичанську та Сєверодонецьку, Кремінній та Старобільську почалася паніка. Поки ще були «живі» мобільні телефони, передзвонюючись з родичами і друзями в Києві та Центральній Україні, вдалося з’ясувати, що обстріляли Щастинську ТЕС. Люди (поки не споночіло) побігли запасатися свічками, водою і хлібом. Електрика зникла скрізь — навіть там, де не було воєнних дій. 

 Як повідомила прес-служба енергохолдингу ДТЕК, якому належить Луганська ТЕС, у результаті бойових дій біля міста Щастя кілька снарядів влучило в стратегічний об’єкт. Один з них пошкодив трансформатор. Почалася пожежа, загорілося трансформаторна олива. Електростанція автоматично відключилася.  Обстріл, що тривав, і висока температура горіння оливи не давали змоги членам добровільної пожежної дружини наблизитися до трансформатора для гасіння пожежі до глибокої ночі. Не могли приїхати пожежні підрозділи ДСНС. Співробітники станції заховалися в бомбосховищі.

 Цілу ніч луганчани, які волею долі стали вимушеними переселенцями, гарячково ставили одне одному питання: «Чи можна Щастинську ТЕС відновити?» Річ у тому, що 26 липня в результаті бойових дій область було відключено від енергосистеми України, і забезпечення краю електрикою залежало від того, чи працює станція в Щасті. І ось тепер без світла опинився понад мільйон людей на півночі області. Без електроенергії, отже і без мобільного зв’язку та водопостачання. Відключеною виявилася і 21 вугільна шахта із шахтарями під землею, здебільшого державні, електроенергію для яких виробляла ТЕС.

 До перших півнів пожежу на трансформаторі ТЕС вдалося загасити, але його повністю зруйновано. Енергетики підключили запасний трансформатор і спробували поновити роботу електростанції.

«Скільки шахтарів перебували в шахтах на момент відключення станції — невідомо. Також нема інформації, скільком вдалося вийти на поверхню. Без електроенергії на шахтах не можуть працювати насоси для відкачування води і вентиляція. Ситуація погіршується тим, що 4 вересня станцію замінував батальйон «Айдар», тож зберігається загроза вибуху», — так прокоментували ситуацію в компанії ДТЕК.

 Але свою війну енергетики все-таки виграли: попри небезпеку і обстріли, їм вдалося відновити роботу електростанції. «Енергетики докладають максимальних зусиль, щоб відновити подачу електроенергії жителям півночі Луганщини, а також шахтам, щоб гірники могли врятуватися, а самі вугільні підприємства не були затоплені», — підкреслив керівник антикризового штабу ДТЕК Дмитро Сахарук.

 Робота триває. На ранок наступного дня жителі Сєверодонецька та Лисичанська вже могли заряджати мобільні телефони, а у Старобільську ще чекали цієї можливості.

P.S.  Через неможливість доставити на фільтрувальні станції «Луганськводи» рідкий хлор підприємства змушені припинити водопостачання у 9 міст, повідомив речник РНБО Андрій Лисенко. Він заявив, що 19 вересня очищення питної води, забір якої здійснюється з ріки Сіверський Донець, буде припинено. «Цей захід пов’язаний з тим, що на Західній фільтрувальній станції компанії «Луганськвода» залишки рідкого хлору є критичними та немає можливості поповнення його запасів, оскільки станція розміщена на території, тимчасово підконтрольній бойовикам». За словами Лисенка, наслідком цього може бути різке погіршення санітарно-епідеміологічної ситуації в Луганському регіоні та припинення постачання питної води до міст Стаханов, Брянка, Лисичанськ, Первомайськ, Алчевськ, Красний Луч, Антрацит, Петровське, Попасна. 

Павло ПОСТНІКОВ
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua